Skrivet den: 2012-11-07 Klockan: 15:19:00

Här löser man ingenting

.....på BARA ett besök eller försök. Vilket kan också vara en av anledningarna till att man aldrig får tid över här att ha tråkigt som jag skrev om igår >>>.
 
Igår åkte vi till Ikea för att betala av allt som vi hade på kortet där. Eller INTENTIONEN var i alla fall att betala av det. Naturligtvis så gick det INTE som vi tänkt oss och det leder mig vidare till negativ punkt nummer två i min upplistning av åsikter om att ha flyttat hit.
 
2. Det går inte att "fixa" några saker enkelt och snabbt här.
 
 
 
 
Och detta är kanske den punkten, sidan av saken som jag har svårast att förlika mig med efter min flytt från "effektiva" Sverige till omständiga Spanien.
Varje gång vi ska försöka att fixa något, lösa ett problem, ordna några saker så går jag ÅT av frustration här.
Herre gud - Kom igen nu! får jag lust att skrika.
 
Van som jag är, från att hemma kunnat kila iväg på lunchrasten och fixa några ärenden, har jag väldigt svårt med att ställa om mig till att här fixar man ingenting på ett besök.
Ska man lösa något så behöver man minst ett besök för att kolla upp saken, sondera terrängen, leta efter RÄTT person att tala med och RÄTT information/instruktion om HUR man ska göra.
 
Sedan behöver du MINST ett besök för att FÖRSÖKA ordna det du tänkt dig ordna. Med största sannolikhet fattas det något papper eller underskrift eller du är helt enkelt på FEL ställe för att lösa just detta problemet.
 
Har du TUR sedan så kan allt lösa sig med BARA ytterligare ett besök till.
Om-du-har-tur!
 
Till exempel så när barn föds här så knappas INTE all data in på BB och flyger iväg till alla nödvändiga instanser typ försäkringskassan, skatteverket, polisen, sjukhuset, folkbokföringen osv.
Nej här måste man PERSONLIGEN, och i många fall bägge föräldrar PLUS nyfödd bebis, gå till vart och ett av ställena för att registrera. Men FÖRST måste man ju till ytterligare en massa ställen för att införskaffa nödvändiga papper och underskrifter innan man kan skriva in sig på dessa nödvändiga instanser.
 
På den tiden då det begav sig och Guldklimpen föddes så hade papporna FEM dagar pappaledigt, varav helgdagarna inkluderade. Guldklimpen föddes på en fredag vilket INTE var så himla smart av honom rent pappadagsmässigt eftersom Älsklingen då var hemma:
- dag 1, fredagen, vilken vi ju var på BB och födde,
- dag 2 & 3, lördag och söndag som vi spenderade på BB och alla nödvändiga instanser i alla fall var stängda
- dag 4, måndagen
- och dag 5 tisdagen.
Vilket ger TVÅ hela dagar hemma med nyfödd för att försöka fatta vad som hänt en.
 
Så måndagen och tisdagen tillbringades med att flänga omkring i bil med nyfödd hispig bebis och nyförlöst mamma som inte kunde sitta ordentligt, behövde byta binda var 5:e minut och var, om möjligt, ÄNNU mer hispig än den nyfödda bebisen, för att skriva in det otroliga som hänt på de nödvändiga instanserna.
 
Suck!
Och skrattretande.
 
Jag har ju berättat om när jag skulle skaffa sjukkort >>>.
När vi skulle skaffa pass >>>.
När vi skulle försöka gifta oss >>>.
 
Och det är bara de STORA sakerna. Då har jag inte tagit upp saker som när vi skulle skicka iväg julpaketet till Sverige och posten inte tog kreditkort.......ni fattar ju vilken nivå vi spelar på nu va ;)
Eller som igår när vi åkte till Ikea för att betala skulden och man inte kan betala där, man kan inte betala på internet, man kan inte betala någonstans, man måste skicka ett, och håll i er nu, ett FAX. År 2012!
 
Och mycket, MYCKET mer. Får jag inte hjärtinfarkt av att bo i Spanien eller av att ha två skitungar, ja då får jag ALDRIG någon ;)
 
 
LISTAN på för- och nackdelar med att flytta till Gran Canaria
 
Plus
1. Solen, värmen & vädret >>>
2. Aldrig tråkigt >>>
 
Minus
1. Värmen >>>
2. Går inte att "fixa" saker enkelt >>>
 
 
 
* * * * * * * * * * *
 
/Y

Kommentarer
Postat av: AnneliH

Käretiiid så krångligt!!! :) Kan ändå inte låta bli att dra på munnen lite, för du skriver ju så roligt. Men att Spanien ska vara så fruktansvärt långt efter med allt ?? Hoppas det löser sig till det bästa.

Svar: Just det ska vi ta i en annan punkt: att ligga låååångt efter ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-11-07 @ 15:43:39
URL: http://www.shaggkvist.se/anneli
Postat av: Jenny

Haha skrattar sa jag nastan kissar pa mig. Inte for att du blir frustrerad utan for att du skriver sa roligt. Forstar att du blir tokig, vi svenskar ar ju vana att det sadant dar gar ganska latt och smidigt. Har ar det oxa endel bok...men inte riktigt som i Spanien. Vi hade iaf 10 pappadagar....5 betalda och 5 obetalda. Sedan fick maken jobba in tiden fore....men det ar en annan sak. Man kan liksom inte fa allt har i livet. ;) Nej, visst fungerar vissa saker valdigt smidigt i Sverige..det ar da bara att konstatera!

Halsningar fran Wales

Svar: Nej nej nej, INTE kissa på sig he he ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-11-07 @ 16:46:07
URL: http://lifeinuk.blogg.se
Postat av: Dagliga ljusglimtar

Ja det är verkligen för och nackdelar med valet av land att bo i. Tur att solen uppväger rätt mycket, jag skulle också bli galen!

Svar: Just det, tur att solen väger upp. Annars så.....;)
Yohanna i Las Palmas

2012-11-07 @ 18:14:48
URL: http://dagligaljusglimtar.blogspot.se/
Postat av: Sara

Hej! Gud va roligt att hitta din blogg. Har bott på gran canaria, dock bara ett halvår. Jisses vad jag känner igen mkt. Längtar så det gör ont efter det livet, samtidigt som vi har det så rysligt bra i Sverige. Detta va definitivt inte sista gången jag va härinne. Tack

Svar: Tack så mycket nu blev jag väldigt glad :D
Yohanna i Las Palmas

2012-11-07 @ 19:23:31
Postat av: Hyrestanten

Du beskriver på pricken hur det är!
Det gäller ju att inte ha bråttom när man ska uträtta några ärenden. Kommer ihåg när jag skulle ordna med NIE-nummer och det krävdes tre besök hos polisen, två på banken och ett hos en kopieringsfirma...Eller när man behöver besöka Centro Salud TRE ggr för att ta ett blodprov och få svaret. Man blir så trött...

Svar: Huvaligen med alla dessa besök. Vilket slöseri med tid ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-11-07 @ 21:03:06
URL: http://www.hyrestanten.blogspot.se/
Postat av: Freja

Hahaha, vilken tur att jag ändå inte tål värmen, jag skulle vara alldeles för otålig för att klara av det där! Gahhh, ineffektivitet, det gör mig GALEN!

Svar: Just precis INEFFEKTIVITET, det är vad det är ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-11-07 @ 21:19:24
URL: http://blogg.amelia.se/reddevil/
Postat av: Cristina

HAHA...JA ALLT ÄR INTE LÄTT PÅ VÅR GOA Varma sköna mysiga underbara Ö.
1. När jag gick med min "pojkvän" för ATT (FIXA ARBETSTILLSTÅND)till polisen (mitten på 70-talet) viskade polisen."Du tänk på de är una Sueca" Då jäklar fick han höra , jag läxade upp en spansk polis om hur Una Sueca är...aj vad han skämdes, jag kunde ju spanska så jag hade förstått allt.

MIN MAN OCH HANS SYSKON HAR INTE RÄTT FÖDELSEDAG I SINA PERSONNUMMER....FÖR ATT DE ÄR FÖDDA UPPE I EN BY UTANFÖR TEROR ..OCH RESAN TILL LAS PALMAS TOG LITE TID...

NO PASA NADA ...

Svar: Min svärmor har oxå FEL datum på sin födelsedag. De valde ett annat datum när de skrev in henne. Hörrni VAD ÄR DETTA? ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-11-07 @ 21:24:17
Postat av: AnneliH

Ja, jag säger då det ...ha..ha..!!! Inte rätt födelsedag?? Är det så att det kan bli lite hur som haver? Jag försöker lära mig så mycket spanska som bara går på egen hand, men det är inte lätt för man behöver ju han någon att öva med :) Det kan ju behövas om det uppstår någon situation när man minst anar det :) Men det är bra att få läsa om hur det egentligen kan gå till i "paradiset" :) Ha det gott!

Svar: Öva med en spanjor är det bästa. Pâ sprâkkursen lärde jag mig INGENTING men kul hade vi ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-11-08 @ 12:54:41
URL: http://www.shaggkvist.se/anneli
Postat av: AnneliH

Jag har flera olika "sighter" där jag prenumererar på s.k språkmail och försöker lyssna på spansk internetradio men det är ju det där att kunna bilda meningar utan att behöva fundera i en ½timme först :) Språkresa hade varit grejen - nu är jag nog för gammal :)

Svar: Språkmail, DET har jag inte hört talas om. Detta med att behöva tänka i en evighet är skitjobbigt. Kommer mycket väl ihåg. Dock så hjälper nog inget utom att öva öva öva, skitjobbigt ;) Språkresa tror jag INTE har nån åldersgräns ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-11-10 @ 09:46:10
URL: http://www.shaggkvist.se/anneli
Postat av: Yohannas.se

Hej!! Vill passa på att fråga dig några saker.. har ni barnen på en förskola? Vilket språk pratar de där, och är ni nöjda? Vi funderar på att komma några månader i vinter, och vill reka lite och tänkte om du kanske har lite tips? :) (vår dotter kommer då vara 4 år och vår minsting 1 år, men han kommer inte gå däremot!)

Svar: Oj oj komma hit, så spännande. Här börjar barnen i skolan det året som de fyller tre, så det har aldrig blivit tal om något dagis då jag inte jobbat. I den allmäna skolan som sonen går i just nu och lillsyster kommer att börja i höst, så talas det bara spanska. Sen går sonen på EXTRA svenska undervisning en gång i veckan. Men det finns speciells privatskolor där de talar andra språk ex svenska, tyska, engelska.
Yohanna i Las Palmas

2013-02-23 @ 20:29:16
URL: http://maiplunevermind.blogg.se/
Postat av: Yohannas.se

Jag hittade nämligen Svenska Skolan och att det fanns förskola på svenska :) Den är nog privat kan man säga kanske då.. Men då har ni ingen erfarenhet av den mao? :)

Svar: Nej tyvär så har jag inte haft någon som helst kontakt med svenska skolan och ingen förskola har vi varit på heller. Men de är säkert jättebra. De är ju svenskar ;)
Yohanna i Las Palmas

2013-02-25 @ 19:59:10
URL: http://maiplunevermind.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0