Skrivet den: 2006-02-24 Klockan: 11:45:31

24 Februari 2006 Karneval

Här pågår karnevalen för full gång. Årets tema är Latino. Här kan ni se scenen i Las Palmas men alla de olika öarna har sina egna karnevaler och uppträdanden.

Carnavalscen

I morgon, Lördag ska Octavio och jag tillsammans med ett gäng andra kompisar åka till den lilla ön La Palma som ligger längst ut i havet. Vi ska dit för första gången och fira med i deras karneval. En av deras specialliteter är att de på stora karvevalsdagen klär ut sig till hemvändande kanariebor som har varit på Kuba och tjänat pengar. Då klär man ut sig i vitt, vit linnekostym eller vit kjol och kråsblus, med vita halmhattar och smycken. Och så strör man papperspengar omkring sig och kastar talk på varandra så det ligger som ett stort vitt moln i luften. Jag har sett bilder på hur det går till men nu ska jag få se det i verkligheten också.

Annars är det fredag och jag ska straxt iväg och äta lunch med mina svärföräldrar Blas och Nelida. Octavio kommer också efter att han slutat jobbet. Vi äter alltid lunch med dem på fredagarna, hemma hos dem och Nelida har lagat typisk kanarisk mat. Den är inte alltid så nyttig och går inte så bra ihop med vår "viktväktar-diet" men på frdagar unnar vi oss att äta det hon lagar.

Jag återkommer med mer info efter La Palma-resan.
Trevlig helg!


Skrivet den: 2006-02-17 Klockan: 14:13:20

17 Februari 2006 Avundsjuk !??

Ville bara tala om att Alla-hjärtans-dag-middagen blev en succé!!!
Jag hade lagat fyra-rätters och lagt två flaskor vin på kylning. Vi stardade äta runt 4 och avslutade kl 01.30 !!!! och då hade vi öppnat 4 flaskor vin + likör.
Vi pratade om allt mellan himmel och jord och det var som att vara på första dejten. Förutom att skillnaden nu var att jag kan prata spanska och vi kan prata avslappnat och inte som PÅ första dejten då vi pratade engelska och var tvugna att prata om saker som vi visste orden om på engelska. :D

I onsdags var vi och tittade på Uli:s och Anguios nya bebis Lucas. Hon ringde mig och sa att hon hade kvällen ledig om vi ville komma på en fika. Jag har inte ringt henne för jag antog att hon hade huset fullt med Anguios föräldrar som är där på besök och alla kompisar som inte har vett att vänta. Det är ju så nytt att få sin första bebis så jag antar att dagarna är upp o ned till man fått ordning på rutinerna och bebisen vant sig vid att vara utanför magen.


I alla fall, hon ringde mig och vi åkte dit. Vilken ängel!!!! Vi var där i 2,5 timmar och han sa inte ett MUUUU. Han låg på en kudde i salongen och vi pratade och hade musik. Han bara sov o sov. Efter dessa två timmar så började han röra på sig lite och öppna ögonen och då sa Uli att det var dags för mat så då åkte vi hem för att lämna dem i fred.

De verkade jättelyckliga och lugna och sa att Lucas var belöningen efter allt dumt som hänt under graviditeten och förlossningen, därför är han så lugn och tyst.


Ja de har verkligen haft det jobbigt under graviditeten. Det är inte samma sak att skaffa barn här på Kanarieöarna som i Sverige. Saker är mindre kontrollerat, det är inte så lätt att få svar på frågor, man känner inte samma säkerhel, sjukhuset är underbemannat osv. Och så är det en annan kultur, det får man inte glömma. För dig som utlänning känns allt konstigt och ovant och gör att du känner dig mer osäker.


Ja graviditeten var jobbig med alla frågor som inte fick svar. U gick två veckor över tiden, de sa att bebisen låg fel men ville inte prata kejsarsnitt och sa att Anguio inte skulle få vara med på förlossningen. Hon fick en tid för ingångsättning och fick sitta själv med 4 tjejjer i ett litet väntrum för att det inte finns plats för att killarna ska få vara med. De lät medicineringen sitta på för länge för det fanns ingen läkare som kontrollerade henne, så när de upptäckte det var sammandragningarna redan varje minut och hon hade varit med smärtor i 6 timmar utan någon smärtlindring. Då fick hon vänta på en läkare som kunde ge epiduralbedövning. Hon sa att i det läget hade hon gjort vad som helst för att ta bort smärtorna. Sedan fick de vänta ytterligare 20 timmar på att hon skulle öppna sig. Under den tiden var hon tvungen att vända på sig var 5e minut för att inte barnet skulle kvävas för navelsträngen låg om halsen. Hon hade en maskin som räknade hjärtslag på bebisen och det var nära att de gjorde kejsarsnitt för de blev så svaga. Sedan tog själva förlossningen 6 minuter....

Efter förlossningen fick hon dela rum med ett par andra tjejjer och deras bebisar OCH deras besökare. Här kommer ALLA och hälsar på direkt efter förlossningen. Hon låg där i sin säng, blodig och naken och försökte amma Lukas och de skickade på besökare. Besökare till henne och besökare till de andra mammorna. Det var ett fruktansvärt oväsen och hon hade inte sovit på flera nätter och bebisarna var skrämda. Hon svimmade när hon försökte duscha och de fick bära tillbaka henne till sängen inför allas ögon......ja det låter hemsk. Men på tredje dagen fick hon åka hem och det var det bästa som hent henne sa hon.

Ja jag blir helt chockad när jag hör allt detta. Jag har redan sagt till Octavio att när det blir dags för oss så ska han inte ringa till någon förrens vi kommer hem. Det ska banne me inte bli några besök när man är naken blodig och utmattad och föröker lära känna sin nya bebis. De andra kan jag inte göra nått åt men....
Ja vi får se. Octavios mamma tittar på mig som om jag är tokig när jag säjer sånt. Hon kan inte förstå att man inte vill ha besök. Här gör alla så och firar och gläds över den nya. Ja inte alla, mamman liger halvdöd i sängen.......

Ja ja jag blev i allafall glad över att se Lukar och lite avundsjuk blev jag nog. När blir det min tur?????
Lukas kan ni se på: http://uanguioylukas.blogspot.com/


Skrivet den: 2006-02-14 Klockan: 14:02:30

14 Februari 2006 Alla hjärtans dag

Hejsan!
Jag ville bara skriva ett par rader innan jag ska hoppa in i duschen och innan jag ska börja med middagen. Det är ju alla hjärtans dag idag och vi ska naturligtvis fira den. Campanien ligger på kylning, det blir trerätters med kyckling och vitt vin. Jag har köpt en present, inte rosor för priset på rosona här i dag ligger på en nivå som är tredubbelt mot vad det är normalt. Jag tycker om att fira Valentin men jag tänker inte bli nån slav under komersialismen (som min syster säkert skulle säga).
Vi firar hemma i lugn o ro med bara varandra som det säkert är meningen att man ska göra......
Vad vet jag?

ValentinmiddagSkrivet den: 2006-02-10 Klockan: 13:39:24

10 Februari 2006 Examen

Förra veckan hade vi prov i skolan (mitt-termins-examen). På tisdagen var det lyssna på två texter och svara på frågor och läsa tre texter och svara på frågor.
På torsdagen var det uppsattskrivning, skriva två texter ett brev och en text om en speciell plats (båda på 150 ord vardera).
På frdagen var det konversation, prata med läraren om en bok som vi har läst (el tesis de Nancy).

Jag tyckte att det gick rätt hyfsat. Lyssna och läsa är alltid lite problematiskt för att de lägger in fällor för att testa en om man verkigen har förstått. Men att skriva texter tyckte jag gick rätt bra. Jag hittade inga fel i det jag hade skrivit när jag kontrolläste dem. Och konversationen visste jag att den gick åt skogen. Jag blir alltid så nervös att jag pladdrar på och kan inte stoppa mig. I all brådska och nervositet glömmer jag bort att tänka på verbformer, meningsuppbyggnad och uttal.

Igår så fick vi tillbaka resultaten och gick igenom alla delarna. Jag hade fått ca 160 av 200, det är en 8 av 10 i betyg. Jag blev jättebesviken! De andra gångerna vi har skrivit har jag legat på 9, 9 komma något och nu bara en 8a. Jag vet att det är jättebra men jag hade väntat mig mera av mig själv. Och lustigt nog hade jag fått högst poäng på konversationen och lägst på uppsattskrivningen. Tvärtemot vad jag kände på mig. men det är som vanligt: om jag tror något eller säjer det så blir det tvärtom.

BLÄÄÄÄÄÄÄÄ!!!!!!!!! (och så säjer man som alla andra gånger: -Jag ska bättra mig till nästa gång).

Skrivet den: 2006-02-07 Klockan: 11:55:07

8 Febriari 2006 Välkomna !

Ja då har jag också skaffat mig en blogg. Det är för att vi ska kunna hålla kontakten. På min hemsida kan ni se bilder och följa mig i min dag. Men här kan vi "tala" med varandra.

Jag ska kolla runt lite här nu för att se hur detta fungerar men jag återkommer straxt med ny information.
Yohanna060208RSS 2.0