Skrivet den: 2006-09-27 Klockan: 13:59:27

27 september 2006 Bröllop

Hur kan det redan ha gått 2 veckor sedan jag skrev sist?
Jag vet inte vart tiden tar vägen, jag gör ingenting och får ändå inget gjort.......

I lördags, den 23e så var vi i alla fall på bröllop i byn San Felipe där Octavio växte upp som barn. Det var hans kompis Honorio som gifte sig med sin flickvän Beatrice efter jag vet inte hur många år som par.
Kyrkan i SF är väldigt liten, det kanske får plats med ca 50 pers och på ett spanskt bröllop så kommer det ca 300. Hela byn var där!
De som inte fick plats i kyrkan fick vänta utanför på torget. Ett katolskt/spanskt bröllop skiljer sig "lite"grann från våra, jsg ska försöka berätta lite hur det gick till.

Från kyrkan och ut på torget utanför så hade man dekorerat med röd matta och blommor. Först kom brudgumen från ena hållet på torget i arm med sin mamma som så att säga ska ge bort sin son i vigseln. Prästen mottager i dörren och hälsar välkommen eller vad han nu gjorde. Gumen med mor kliver in. Sedan kommer bruden från andra hållet på torget i arm med sin far som ska ge bort dottern. Systrarna höll ordning på släpet och jag antar att modern redan satt i kyrkan. Prästen hälsar och man går in i kykan.

Paret sätter sig på pallar framför altaret där prästen och två vittnen eller medhjälpare sitter på var sin sida.
Cermonin tar vid och man läser stycken ur bibeln och sjunger psalmer bl.a. Ave Maria. Cermonin tog ca en timme och jag såg inte så mycket av den och hörde desto mindre för vi fick inte plats i dörren.

Bröllop Honorio o Beatrice

Sedan kom paret ut och man kastade risgryn och blomblad som man delat ut till folket. Alla passerar paret för att lyckönska och pussa på kinden. Sedan satte sig paret i en bil och de 4 föräldrarna i en bil och så åkte de iväg till en park i Las Palmas för att ta kort. Gästerna packade in sig i sina bilar och vi åkte alla till festlokalen i Las Palmas för att vänta på brudparet.

Efter en stund släpptes vi in i lokalen och där fanns bord där man satte sig som man ville. På borden fanns vin och småplock att äta och dricka. Efter en timme kanske kom brudparet och då spelade man bröllopsmarchen, man hurrade för brudparet och de fick glas med champagne att skåla i. Den fria baren öppnades och folk började dricka sprit.

Brudparet med sina föräldrar satte sig vid honörsbordet och så kom kyparna med varierande varma smårätter som det bara var att hugga in på. Äta och dricka så mycket man kunde. Knappt efter att sista tallriken burits in började orkesterledaren ropa i mikrofonen att fotograferingen skulle börja. Alla brudens fastrar, mostrar, farbröder och morbröder till fotografering. Sedan alla kusinerna. Sedan familjen sedan alla kompisarna osv. Och det var inte lite folk på varge kort........

Efter fotograferingen var det tårta och skål i champagne för paret och direkt efter då dansades bröllopsvalsen medans kyparna delade ut tårtbitar till resten av folket. Föresten, tårtan skars med en bajonett.
Sedan dansades och pratades ända tills baren stängde och folk gick hem eller vidare på krogen. Under tiden så delade bruden ut en present (en solfjäder i trä med datumet för bröllopet påklistrat) till alla kvinliga gäster och brudgumen delade ut sin present (en cigarr med datumet på etiketten) till alla manliga gästerna. Man snodde också brudgumens slips och sålde bitar av den till gästerna som själva fick klippa sig en bit. Jag anar att det var för att få ihop pengar till bröllopsnatten :)!

Kyrkan började kl. 20.00, vi började äta vid 23, kl. 01 stängde baren och kl. 02 var lokalen nästan tömd på folk. Vi satt utanför och pratade och kl. 03 stängde man och brudparet gick hem med de överblivna tårtorna.


Octavio och jag åkte hem för jag hade ont i magen av all mat som jag proppat i mig och Octavio var besviken för att baren stängde så tidigt att han inte han dricka mer än 2 ron med cola ha ha!!!!!!
Jag fick dricka läsk vilket inte är lika roligt.

På festen fick vi reda på att vi är 4 par som ska ha barn i mars. Det blir att reservera plats på BB i Las Palmas tidigt för det är inte stort sjukhus så det kommer att bli trångt där.

Hej svej!

Skrivet den: 2006-09-13 Klockan: 12:12:30

12 September 2006 Yohanna 33 år

I går så firade vi min 33 åriga födelsedag med tårta och paket.
Tack så jättemycket för alla presenter och alla telefonsamtal med grattishälsningar.
Hem till mig kom i går min kompis Uli med sin son Lukas och sambo Anguio, våra grannar Javi och Sofia, Octavios föräldrar Blas och Nelida, min kompis Celeste och förståss min alldeles egen älskling Octavio.

Dagen blev hellyckad och vi lyckades även slinka förbi vårdcentralen och lämna in alla formulär och certifikat för att få ett sjukkort till mig.
Nu får vi se när jag får till till läkarbesök.

Jag fick även mina första mammakläder igår.....uj uj! Skitsnygga!

51154-46


Skrivet den: 2006-09-09 Klockan: 13:15:10

9 September 2006 Vi väntar barn

Det är dags att berätta den stora nyheten. Jag är i vecka 13 och det sägs att den största risken för missfall är passerad.
VI SKA HA BARN!!!!!
I Mars kommer en ny liten Ode, hälften kanarier, hälften svensk.

Magbild

Jag mår som man förtjänar. Typiskt exempel på alla graviditetsnojjorna (förutom att jag inte har börjat att knapra murbruk).
På min hemsida finns en Baby-sida där jag beskriver veckan som gått och där ni själva kan bedöma om det syns något eller ej.

Jag har ju inte varit ansluten till det spanska sjuksystemet här under de tre åren som jag bott här. Jag har inte jobbat något så då måste man anmäla sig på ett speciellt sätt för att komma med. Dels har vi varit lata och dels så har vi väntat på att den nya vårdcentralen som ligger två minuter från vårt hus ska öppna så jag kan skriva mig där.
Men eftersom jag nu blev med barn så var det hög tid att försöka att ordna detta.

Sagt och gjort vi åkte till vårdcentralen där Octavio och hans familj är skrivna för att försöka få någon klarhet hur vi skulle göra detta.
Kvinnan i disken hade ingen aning egentligen men gav oss en bunt formulär att fylla i och en lista på certifikat som vi var tvugna att införskaffa.
Typiskt gammal pappersbyrokrati.
Om jag jobbar så blir jag automatiskt medlemm i sjuksystemet och om jag inte jobbar så får jag ändå bli med fast måste fylla i papper. Så jag föstår egentligen inte varför jag var tvungen att skaffa dessa certifikat för hur som helst så har jag ju rätt att vara med.

Hur som helst, jag jobbar ju inte så jag avsatte ett par dagar till att stå i kö.
Jag behövde ett certifikat som sa att jag bor med Octavio, ett som sa att jag inte har jobbat här och ett som sa att jag inte har någon fastighet heller förmögenhet här. Eventuellt kan jag behöva ett intyg från konsulatet också som säger att jag inte har rätt till svensk sjukvård.

Först åkte jag till komunkontoret för att skaffa mig ett certifikat på med-boende. Jag ställde mig i kön till informationen för att ta reda på hur man gjorde. Mannen i disken visade mig på en annan kö till ett bord där jag fick betala en avgift och sedan ställa mig i kö till ett annat bord där man skulle ge mig certifikatet, endast genom att uppvisa mitt boendetillstånd i spanien samt Octavios ID-kort.
Men man hittade inte mig i systemet och kom fram till att jag inte var mantalsskriven i Las Palmas, något som jag inte haft en aning om att man skulle ha gjort.
Tillbaka till informationsdisken där jag fick 2 nya formulär att fylla i som Octavio behövde skriva under. Jag fick ringa till honom så han kom.
Tillbaka till informationsdisken med ifyllda papper så fick vi ett könummer till ett annat bord där man stämplade mina papper och talade om att detta skulle ta 2 dagar sedan kunde jag komma tillbaka och göra certifikatprociduren igen.

OK första certifikatet till hälften erhållet.

Sedan vidare till kontoret för fastighetsregistrering där jag utan krångel och redan efter 2 minuter fick ett intyg om att jag inte figurerade i deras register över fastighetsägare. Tack för det.

Nästa dag gick jag till skattekontoret där det var samma visa som på komunkontoret. Till en lucka för att köpa formulär, ta kölapp, till ett bord och få en stämpel, till ett annat bord där man knappade in något på en dator för att sedan gå tillbaka till bord 1 där man gav mig certifikatet som sa att jag har inte deklarerat någon inkomst under 2004.

På tisdag ska jag gå tillbaka till komunkontoret och försöka på tag på det första certifikatet för att på kvällen kunna gå till vårdcentralen och få vårdkortet och en husläkare ordnad.
Jag återkommer med mer information.

Yohanna
RSS 2.0