Skrivet den: 2008-11-19 Klockan: 14:45:55

19 november 2008 WOMAD i Las Palmas

Förra veckans inlägg på Travelstart handlade om WOMAD som vad här i Las Palmas. Vi var där en sväng och tittade och åt rostade kastanjer. Ute och festade var vi inte eftersom vi är på återhämtning från sjukdom och plånboken är på återhämtning efter semestern och inför julen.
*************


Förra veckan och denna helg (6-9 november) så firades här i Las Palmas en av de största festligheterna under året. Det är en musikfestival som återkommer varje år, WOMAD.
Jag har aldrig varit på Roskildefestivalen, Hultsfredsfestivalen eller någon annan liknande men jag kan föreställa mig att WOMAD är i samma stil. Förutom att man inte campar på ett stort fält med lervälling och regn.

Denna festivalen firas mitt i Las Palmas i den stora Santa Catalinaparken. Där bygger man upp tre scener i olika hörn av parken och där turas det om att uppträda, grupper från hela världen, musik i olika stilar. I en intilliggande byggnad ordnas det workshops, runt om i parken finns det stånd att fynda handarbetssaker i och man kan se jonglörer och andra spektakel gå runt i parken och roa folk.


Besökare kommer det från hela välden och man festar och umgås 24 timmar om dygnet. Sover gör man på en parkbänk, i någon park i närheten eller inte alls. (Naturligtvis finns det de som sover på hotell och vandrarhem också).


Festivalen är ett "påhitt" av sångaren Peter Gabriel och den turnerar runt om i välden. På deras hemsida kan man läsa mer:
http://womad.org/
Och speciellt om Las Palmasfestivalen:
http://womad.org/festivals/canarias/

Jag har varit på festivalen många gånger och det är rejält hålligång och skön stämning. Man ser mycket hippies som flummar omkring men också barnfamiljer (då lite tidigare på dagen) som njuter av musik och dans.
*******************************
hat bra sålänge
/Y

Skrivet den: 2008-11-13 Klockan: 12:01:37

13 November 2008 Äntligen på benen

Jag är äntligen helt frisk och Alexandert också.
Törs knapt skriva det för då blir vi väll sjuka igen.
Lagom tills jag ska få komma och göra provtagning på vårdcentralen. Men så är det väl ofta. Man går till doktorn för att man är sjuk men det är så lång väntetid att när man väl får komma eller det finns tid för utredning, då är man frisk som en nötkärna och det blir inget som helt spår av sjukdom i provsvaren.

Jag ska strax skriva om varför jag varit så upptagen. Men det är lite pinsamt och jag måste fundera på hur jag ska formulera mig.
Tillsvidare veckans inlägg på Travelstart om Gran Canaria>>>
..........
Gran Canaria och mer mode

Förra veckan så skrev jag ju om modet här på Gran Canaria. Jag tänkte fortsätta på temat eftersom vi var i ett shoppingcentrum igår som öppnade en ny del med en massa nya affärer, däribland H&M.

H&M är ju en intressant referensfaktor eftersom det finns både i Sverige och sedan ett tag tillbaka även i Las Palmas, men då bara med damkläder. Nu så har, i denna nya del, även öppnat H&M Barn och H&M Herr och det var där jag var och undersökte modeskillnader.
Jag såg ett par långkoftor (något som jag sett blivit höstens "modemåste" i Sverige) men inget med skärp i midjan.

H&Ms utbud i Las Palmas är inte alls samma som i Sverige och det måste ju tyda på att modet är olika på olika platser. Jag såg ett par klädesplagg som var samma men 60 % var nytt för mig.
Och det beror inte bara på klimatskillnaderna.
För det jag ser här som verkar bli på mode i höst är halsdukar och mössor. Stickade strumpbyxor med kort vid kjol och inte alls den pennkjol som jag såg så mycket av i Sverige. Stickade jumprar och mycket varma kläder, något som inte alls kommer att behövas här eftersom vintern inte kommer att vara kallare än 16 grader.

Det man kan se modeskillnader pga värmen, är att det är mycket kjolar och klackskor här.
Sånt som man ser hemma också men som ingen kan använda för att det alltid regnar på hösten. Och att gå till jobbet i nylonstrumpbyxor och klackskor fungerar bara i TV-såporna eller om man har bil och parkerar direkt utanför jobbet. Inte i verkligheten för vanligt folk.

Mer som jag har sett här i Las Palmas till hösten är lackskor, lackstövlar och lackväskor. Kil-klacken kommer som i Sverige men stilettklacken är populärast som vanligt.
Och det är här jag kommer in på en viktig skillnad i klädstil mellan Sverige och Las Palmas.
Här klär man sig i kjol och högklackat, matchande väska och skor, solglasögon och smycken. Det jag fick en känsla av först när jag kom ner hit var att allt var så överdrivet, som om man skulle gå på fest varje dag när man egentligen bara skulle ut en sväng på stan.

Men nu gillar jag det skarpt.
Det är som att få rota runt i klä-ut-kläderna och få sätta på sig det varenda dag. Och finkläderna behöver inte få vänta på den där jättefina festen för att få användas.

Men det är klart, det blir ju en kulturkrock när jag kommer till Sverige och fortsätter att klä mig så. Jag känner mig som en utspökad hora (ursäkta uttrycket) och folk tittar på mig som om:
- Vem tror hon att hon är, en filmstjärna?!?
Då gäller det att ta fram jeansen, tjockkoftan och tennispjucken.
Fast det är ju ganska skönt att gå omkring så också...


Lackskor och lackväskor är höstens grej här nere.RSS 2.0