Skrivet den: 2006-10-31 Klockan: 15:09:53

31 Oktober 2006 Jag är med i Må Bra!

Först av allt!
Grattis mamma på födelsedagen. Ha en underbar dag!

Sedan:
Jag är med i Novembernummret av Må Bra-tidningen! Alla bilderna kan ni se på min hemsida. www.yohanna.se
I´m in a swedish magazine this month. All the pictures can you see on my homepage.
Salgo en una revista sueca ese mes. Todas las fotos se puede ver en mi página de internet.

Må Brabild

Skrivet den: 2006-10-20 Klockan: 12:30:44

20 Oktober 2006 Om lite annat

JÄKLAR!!!
Här hade jag suttit i ca en timme och skrivit ett inlägg och när jag skulle publicera så bröts kontakten med servern och vips så är hela inlägget borta.
DET är frustrerande!
Vi får se om jag kan komma ihåg vad jag skrev.....

Förra veckan så firade jag tre år på Gran Canaria. Det känns inte som det har gått tre år redan samtidigt som det känns som att jag har bott här hela mitt liv.
Konstigt va?
Folk frågar mig:
- Hur kan du ha bott här i 3 år utan att ha ordnat ditt sjukkort??? Tänk om det händer något?
Ja, hur kan det ha gått till?
När jag flyttade hit så hade jag planer på att börja jobba så fort som möjligt och "förtjäna" ihop till mitt kort som då kommer automatiskt på posten (i alla fall är det så det ska fungera har man sagt mig). Jag var ju frist och kry och skulle inte behöva gå till doktorn tänkte jag. Men så blev jag ju gravid och nu sitter jag här med skägget i brevlådan och borde nog ha ordnat dessa saker innan.

- Tänk om det hade hänt något ?!?


Förra veckan kom det ett brev på posten där det stod att det fattades ett certifikat till min ansökan om sjukkortet (det certifikatet som jag redan lämnat in en vecka tidigare). Brevet var daterat den 3e och jag lämnade in mitt papper den 4e då det var inget konstigt med att de inte visste om det. Konstigt var det att brevet kom fran den 10e och i brevet stod att jag hade 10 dagar på mig att lämna in det som saknades annars skulle min ansökan ogiltigförklarats. Det hade då förflutigt 7 dagar i bara postgång. Vilken tur att jag rdan lämnat in certifikatet som tod 3 dagar att ordna.

Vi var på vårdcentralen denna veckan också men det hade inte hänt något ytterligare med min ansökan men man informerade mig om att de hade en maxgräns för handläggningstiden. Mer än 3 månader fick det inte ta och nu har det snart gått 1,5 så inte mycket till behöver vi vänta.....


Men jag vet inte om detta med kortet är så fruktansvärt nödvändigt, det verkar fugera bra ändå, fast lite krångligare. Något som aldrig skulle hända i Sverige.

Jag var ju och gjorde analyser och då visade det ju sig att jag hade lite socker i blodet. Så jag fick åka till stora sjukhuset för att göra det omfattade sockertestet. Det gick ut på att de kl.9 på morgonen tappade på blod och så fick jag dricka en glycosdryck som var som sirap ungefär. Sedan tog de blod 3 gånger med en timmes mellanrum för att mäta halten i blodet, alltså klockan 10, 11 och 12. Jag var inte själv där, vi var runt 20 tjejjer i olika åldrar och olika stadier av magutveckling som satt tillsammans och väntade på att timmarna skulle gå.

Av vad jag kan se på resultaten som jag hämtade denna veckan så hade jag inget socker vilket var tur. För jag vill verkligen inte göra om testet. Dricka sirap på fastande mage var ingen hit. Den åkte bergochdalbana i magen i 4 timmar och obland var det nära att den hoppade ut.


Förutom analyser och besök hos gyn.läkaren så har hag varit på ett ytterligare besök hos barnmorskan och ett hos tandhygenisten. Allt detta utan att ha kortet klart.

Hos tandhygenisten konstaterade man att allt var perfekt och det fanns inte ett dugg att städa. Och att Sverige har många duktiga fotbollsspelare förståss. Tandläkaren och sköterskan var manliga.....

Hos barnmorkan konstaterades att jag gått upp för mycket i vikt ( 4 kilo på 4 månader, spanjorerna är väldigt viktfixerade) och så fick jag lyssna på hjärtljuden igen, denna gång mycket mer avslappnat. Allt var bra och när jag gick därifrån så kännde jag mig mycker lycklig och positiv. Bebisen måste ha kännt av det för det krängde till i magen och jag fick känna av den för första gången. Väldigt mäktigt!!!! Som en orm som vrider sig där inne ungefär.


Annars så måste jag berätta att i oktobernummret av Må Bra (nr 10) så kan man på näst sista sidan läsa om att jag ska komma i nästa nummer och ge mina råd om viktminskning.

Det är från när jag var i Stockholm i sommras och blev omstylad för Må Bra. Jag fick göra det för att jag använt MåBra:s recept för att gå ner i vikt under året.

Alltså i nr 10 finns jag på bild och i nästa nummer, november, så kommer ett helt reportage om mig.

Jag ska göra något på hemsidan också för jag tror att de sätter ut min adress dit.

Komentera gärna mina inlägg här.
Klicka på "komentarer" som står i små ljusblå bokstäver här under textrutan. Det är som en gästbok ungefär.


Skrivet den: 2006-10-18 Klockan: 13:33:47

18 Oktober 2006

Jag skulle igentligen skriva om något annat men jag blev så fasinerad av att se på skillnaderna på de bägge bilderna.
Jag känner mig inte så annorlunda som jag ser ut. Det är nog för att det kommit smygande. Det första kortet är taget i v.12 när vi kom hem från Sverige. Då tyckte jag att man kunde se litegrann.
Det andra kortet är taget nu idag, då jag fortfarande inte tycker att jag fått så stor mage. Men det har jag ju.

Jag återkommer straxt med ett annat ämne.

Gravid v.12       Gravid v.18


Skrivet den: 2006-10-09 Klockan: 12:23:49

9 Oktober 2006 Vi har hört hjärtljuden!

Ni kan inte tro det! Men jag har faktiskt varit hos gynekologen idag och hört hjärtljud för första gången. Eller i alla fall tror vi att det var det.

Så här var det:
Som jag skrev sist så skulle vi i fredags åka till vårdcentralen för att fråga om provsvaren hade kommit för att få veta om jag kunde gå till gynekologen/förlossningsläkaren på måndagen.
Och ni kan inte tro det och inte jag heller! Provsvaren hade kommit och ingen ombokning av läkaren behövdes.

Idag på morgonen var vi där. Jag gick upp med Octavio och åkte i hans lastbil tills det blev dags för att han skulle kunna följa med och det var tur att han gjorde det för som vanligt blev det kaos. Det verkar som om bara en sak i taget kan gå bra.

Vi hade tid hos läkaren kl. 08.08 och jag tror att vi var ute därifrån vid kl 8.30 eller tidigare. Jag fick sitta ner och svara på frågor som ålder, sista mensen, hur många graviditeter jag haft, vad jag åt för mediciner osv. Allt som redan stod i journalen som jag hade med från barnmorskan. Sedan tittade han på provsvaren som jag hade med mig och konstaterade att det fattades provsvar och att jag hade socker som det var meningen att sjukhuset skulle ha ringt mig om och gjort vidare prover om innan jag kommit dit.

Vidare jag fick hoppa upp i gynstolen (med kläder på) och han slet fram en apparat och kletade gel på min mage och satte på apparaten och vi hörde hjärtljud. Vi tror i alla fall att det var hjärtljud för doktorn förklarade ingeting eller sa något om var det var. Så mätte han blodtrycket och sjuksyster vägde mig med kläder och skor o allt.

Doktorn muttrade något om att vem var det som hade skickat dit mig utan att ha alla prov färdiga och bla bla och grymtade åt Octavio att vi var tvugna att gå ner till labbet och fråga efter de saknade provsvaren, fråga i receptionen för en tid om ultraljud och fråga om varför sjukhuset inte hade ringt mig om sockret. Sedan beställa tid för nytt besök hos honom.

Det var tur att Octavio var med så att vi var två som kunde lyssna och komma ihåg för när vi kom ut därifrån så hade jag inte fattat ett smack av vad det var som hade hänt. Allt detta på en kvart! Och ingen information till oss om vad det var de gjort eller vad de kommit fram till om allt var bra eller?!?


Ja vidare så ställde vi oss i kön till "kassörskorna" igen (fast denna gången var vi ju på ett helt annat ställe än min vanliga vårdcentral så det var inte samma kvinnor som i de förra diskarna som jag skrivit om). Vi fick lämna in papper om ansökan om ultraljudstid som doktorn skrivit att det skulle ske innan den 11 november då jag kommer att vara i vecka 23. Ultraljudet gör man för att se om det är något fel på fostret för att kunna avbryta graviditeten innan vecka 22 om det skulle vara något allvarligt. Nu får vi se hur det går ihop med mina 23 veckor i november. De skulle hur som helst ringa mig om en tid. Vi får väll se hur det går med ringningen också.


Ang. frågan om varför sjukhuset inte ringt mig ang. sockret så fick vi inte reda på det men vi fick reda på att jag har ett besök på sjukhuset inbokat på fredag och det var ju tur för det hade jag ju missat annars eftersom ingen talat om det för mig :-S


Sedan ner till labbet för att leta reda på de försvunna resultaten som efte mycket letande faxades från sjukhuset och dit så nu vet vi att jag har ingen toxoplasma, ingen hepatitis B och att jag haft röda hund + en massa andra saker som jag inte fattade var av något bode vara AIDS.


Framtidsplaner nu är att på onsdag åka till vanliga vårdcentralen för att fråga om det hänt något med mitt sjukkort, bekräfta sockertiden på sjukhuset på fredag, beställa ny tid hos barnmorkan eftersom det nu har gått en månad sedan sist och försöka få en tid för "munstädning" som tydligen är något obligatoriskt härnere när man är gravid.


Jag återkommer.

Yo


Skrivet den: 2006-10-04 Klockan: 14:18:28

4 Oktober 2006 Förbannad på Spanien

Idag känner jag mig förbannad och irriterad. Det är förmodligen hormonerna som spökar men jag måste ändå få skriva av mig mina aggresioner.
Hur får det egentligen gå till i ett sånt här skitland som Spanien. Det är klart att ingenting fungerar här och att allt är kaos. För ingen vill göra någonting eller jobba men alla vill vara skitstöddiga och veta bäst. Det finns så mycket pappersbyrokrati här och så mycket folk som egentligen inte har något annat jobb än att flytta papper hit och dit att det är fullständigt kaos. Det tar flera veckor att få en liten skitsak utredd och för att få ett papper underskrivet .... det ska vi inte tala om.
Jag är inte ett dugg förvånad över att Spanien ligger så långt efter Sverige eller övriga Europa i teknisk utveckling, kunnskap, inteligens osv.
Det jag är rädd för är hur det ska gå att leva här och speciellt med ett barn. Är verkligen sol och strand värt allt detta???????

Anledningen......
Kommer ni ihåg att jag på min födelsedag för 3 veckor sedan var på vårdcentralen för att lämna in alla mina surt ihopsamlade certifikat och formulär för att få ett sjukkort som ger mig rätt till spansk sjukvård?
Hur som helst, när vi lämnade in den så tittade en karl på papprena och kontrollerade att allt var OK och att allt fanns med. Det skulle ta ca 2 veckor för ett papper att komma hem i brevlådan som gjorde att jag kunde komma till vårdcentralen och få en husläkare och vidare börja gå på kontroller hos barnmorskan.
Jag fick även en tid för fösta besök hos barnmorskan för att göra några prover som jag skulle ha med mig på mitt fösta besök hos gynekologen som jag också fick tid till 3 veckor efter då kortet säkert skulle vara ordnat och provsvaren säkert skulle ha kommit.

Sagt och gjort jag går på besök hos barnmorskan och hon frågar:
-Vad gör du här? Jag kan inte göra några prover om inte du har någon läkare eller sjukkort. Du måste vänta på att allt är ordnat innan vi kan göra något. Men om det inte är ordnat innom 3 veckor så kom hit och prata med vårdcentralsdirektörskan så ska vi se om vi inte kan ordna något.

När 3 veckor gått och fortfarande inget papper kommit i brevlådan beslöt vi oss för att gå till vårdcentralen för att fråga vad som hänt.
När man kommer in på vårdcentralen så kommer man först till en disk med tre typ "kassörskor". En för akuta ärenden och två för beställda besök och kortärenden. De två kvinnorna i kortärendensdisken sitter och skvallrar så akutärendeskvinnan lutar sig fram och frågar vad vi vill ha hjälp med. Det finns inga andra personer där. Octavio och jag börjar berätta:
- Jo det är så att Yohanna har ansökt om ett sjukkort för personer utan ekonomiska tillgångar och vi var här och lämnade in alla papprena för tre veckor sedan. Men det har inte kommit något svar i brevlådan och Yohanna är gravid i 16 veckan och har fortfarande inte varit på sin fösta kontroll men barnmorskan som vi har träffat sa att om det inte kommit något svar inom 3 veckor så skulle vi komma tillbaka hit för att ordna upp saken.....bla bla bla.
Kvinnan svarar:
- Det där kan inte jag hjälpa er med ni måste prata med min kollega och så pekar hon på kvinnan längst till vänster som slutar skvallra och vänder sig mot oss.
Vi börjar om igen:
-Jo det är så att Yohanna har ansökt om ett sjukkort........bla bla bla
Kvinnan svarar:
-Jag har ingen kod till datorn så jag kan inte hjälpa er. Min kollega här brevid.....och så pekar hon på kvinnan brevid som måste ha hört hela historien nu minst två gånger men vänder sig mot oss och frågar:
-Ja???
Tredje gången gillt börjar vi:
-Jo det är så att Yohanna......bla bla bla
Kvinnan knappar på sin dator och säjer att det står att min förfrågan om sjukkort inte är godkänd och att det förmodligen fattas något papper.
Vi förklarar att när vi lämnade in alla papprena så tittade man på dem och kontrollerade att allt var med och i sin ordning och att ingen har hört av sig till oss för att tala om att det fattas något.
- Ja men nu fattas det något säjer kvinnan och eftersom det är eftermiddag så har kontoret stängt och jag kan inte ta reda på vad det är. Men om ni kommer tillbaka i morgon på morgonen så kan säkert någon här ringa till kontoret och fråga vad det är som fattas och så kan ni reda ut det hela.

Morgonen därpå kunde förståss inte Octavio komma med mig för han var ju tvungen att jobba, precis som resten av den vanliga befolkningen och kan inte komma ifrån på morgonen då det mesta är öppet som bankar, posten, läkarmottagningar och andra kontor där man ordnar viktiga papper eller ärenden.
Så jag knallade till vårdcentralen själv, nu kunde jag ju historien utantill:
- Jo det är så att jag ansökt om sjukkort...... bla bla bla
......och igår så var jag här och en kvinna sa till mig att komma tillbaka idag för att någon här skulle kunna ringa till kontoret när det är öppet och fråga vad det är som fattas.
- Det där är inte vårat jobb, att ringa och fråga om sådant, svarde kvinnan bakom disken. Det måste du gå dit och fråga om det ligger inte på vårat ansvar.
Jag blev helt mållös och stog som en pinne med öppen mun och kom inte på något att säja. Var de helt galna på denna vårdcentral? Men helt utan anledning började kvinnan knappa på sin dator, fick fram mina data och ringde ett samtal och frågade vad en kod som stod i mina data att det fattades betydde.
- Jaha det betyder att det fattas ett intyg från svenska konsulatet att du inte har någon rätt till svensk sjukvård.
- Ja men när jag lämnade in mina papper så sa man att det intyget inte behövdes.
- Den som sa det kanske trodde att Sverige inte var med i EU. Från alla EU-länder behövs det ett sådant intyg.
- Men svarar jag, mitt problem är att jag har tid hos gynekologen om en vecka och jag måste göra mig några prover innan dess för att ha med mig och barnmorskan sa att hon kan inte göra proverna om jag inte har någon husläkare som jag inte kan få innan jag har kortet.
-Ja jag kan inte göra något svarar kvinnan, du måste skaffa intyget från konsulatet och skicka in det och få kortet innan vi kan göra något.
Jag som är fast besluten om att inte gå därifrån innan vi ordnat upp någonting drar till med triumfkortet:
- Ja jag ska ordna intyget men barnmorskan sa att om vi inte hade ordnat detta innan denna veckan så skulle jag tala med direktörskan på denna vårdcentral (tala med chefen brukar alltid orda upp saker).
OK kvinnan ringer upp direktörskan och förklarar:
- Jag har en svenska här som har ansökt om sjukkort..... bla bla bla och barnmorskan sa till henne att tala med dig om inte detta ordnat upp sig innan denna veckan för hon är gravid och har inte varit på sin första kontroll ännu.
Jaha direktörskan ville inte prata med mig. Barnmorskan hade talat med henne om mitt problem men hon kunde inte hjälpa mig. Det var bara att vänta sa hon.
- Men sa kvinnan i disken, är det bara tid för prover som du behöver? Då ska jag gå och tala med en läkare som kanske kan ta hand om det och vips så försvann hon och vips kom hon tillbaka och gav mig en tid för provtagning och en burk att kissa i.
- Men gå och ordna intyget från konsulatet på en gång så att vi kan skicka in det så fort som möjligt. De vet säkert vad det är och har säkert skrivit ut det många gånger innan till fler personer för det är krav på att lämna in ett sådant.

Förvirrad stod jag på busshållsplatsen för att åka vidare till konsulatet. Jag hade kommit för att ordna kortet som jag trodde var klart och jag hade förlorat tre veckors handläggningstid för kortet och var tillbaka på ruta ett för ytterligare pappersinlämning, men jag hade fått tid för provtagning något som barnmorskan inte kunnat ordna veckan innan men som man nu kunnde ordna utan problem.

Vidare på konsulatet så förklarade jag problemet och de talade om att de aldrig skrivit ett sådant intyg tidigare och inte hade behörighet att göra sådant, det var Försäkringskassan i Sverige som gjorde sådant. Men konsuln skulle beställa ett personbevis från Försökringskassan och om jag bara kom förbi med brevet som jag fått för två år sedan när Försäkringskassan skickade ett brev om att jag nu var utskriven från det svenska sjukförsäkringsregistret för att min utlandvistelse varat mer än ett år, så skulle hon skriva ett intyg om det till mig. Men det skulle kosta 13 euro. Detta var en fredag. På måndagen var jag där med brevet och på tisdagen hade jag intyget i min hand och kunde lämna in det på vårdcentralen.
När jag lämnade in intyget och sa att jag hoppas verkligen att detta är ett viktigt papper för det kostade mig 13 euro så säger kvinnan i disken att detta garanterar inte att min ansökan om sjukkort kommer att bli godkänt.

Allt detta kanske slutar med att jag blir tvungen att återvända till Sverige för att överhuvudtaget få komma till BB.

Jag återkommer om mina ävertyr i det spanska sjukförsäkringsdjungeln. Men jag var och lämnade blodprov igår (tisdag 3e), jag har dock tid hos gynekologen måndagen den 9e och måste då ha med mig provsvaren som tar 10 dagar på sig att komma tillbaka från labbet. Alla förstår ju att chansen för att spanjorerna ska lyckas med att göra ett arbete som normaltsett tar 10 dagar på 3 dagar inte är särskillt stor (provdag den 3e, labb den 4e, 5e och 6e, lördag och söndag den 7e o 8e och gynekolog den 9e). Jag kommer med största sannolikhet inte kunna gå till gynekologen på måndag för att barnmorskan den 15 september inte kunde boka tid för provtagning. Något som en receptionist kunnde göra 3 veckor senare helt mirakulöst!!!!)

Föstår ni att jag har mardrömmar och undrar hur detta kommer att gå?RSS 2.0