Skrivet den: 2006-10-04 Klockan: 14:18:28

4 Oktober 2006 Förbannad på Spanien

Idag känner jag mig förbannad och irriterad. Det är förmodligen hormonerna som spökar men jag måste ändå få skriva av mig mina aggresioner.
Hur får det egentligen gå till i ett sånt här skitland som Spanien. Det är klart att ingenting fungerar här och att allt är kaos. För ingen vill göra någonting eller jobba men alla vill vara skitstöddiga och veta bäst. Det finns så mycket pappersbyrokrati här och så mycket folk som egentligen inte har något annat jobb än att flytta papper hit och dit att det är fullständigt kaos. Det tar flera veckor att få en liten skitsak utredd och för att få ett papper underskrivet .... det ska vi inte tala om.
Jag är inte ett dugg förvånad över att Spanien ligger så långt efter Sverige eller övriga Europa i teknisk utveckling, kunnskap, inteligens osv.
Det jag är rädd för är hur det ska gå att leva här och speciellt med ett barn. Är verkligen sol och strand värt allt detta???????

Anledningen......
Kommer ni ihåg att jag på min födelsedag för 3 veckor sedan var på vårdcentralen för att lämna in alla mina surt ihopsamlade certifikat och formulär för att få ett sjukkort som ger mig rätt till spansk sjukvård?
Hur som helst, när vi lämnade in den så tittade en karl på papprena och kontrollerade att allt var OK och att allt fanns med. Det skulle ta ca 2 veckor för ett papper att komma hem i brevlådan som gjorde att jag kunde komma till vårdcentralen och få en husläkare och vidare börja gå på kontroller hos barnmorskan.
Jag fick även en tid för fösta besök hos barnmorskan för att göra några prover som jag skulle ha med mig på mitt fösta besök hos gynekologen som jag också fick tid till 3 veckor efter då kortet säkert skulle vara ordnat och provsvaren säkert skulle ha kommit.

Sagt och gjort jag går på besök hos barnmorskan och hon frågar:
-Vad gör du här? Jag kan inte göra några prover om inte du har någon läkare eller sjukkort. Du måste vänta på att allt är ordnat innan vi kan göra något. Men om det inte är ordnat innom 3 veckor så kom hit och prata med vårdcentralsdirektörskan så ska vi se om vi inte kan ordna något.

När 3 veckor gått och fortfarande inget papper kommit i brevlådan beslöt vi oss för att gå till vårdcentralen för att fråga vad som hänt.
När man kommer in på vårdcentralen så kommer man först till en disk med tre typ "kassörskor". En för akuta ärenden och två för beställda besök och kortärenden. De två kvinnorna i kortärendensdisken sitter och skvallrar så akutärendeskvinnan lutar sig fram och frågar vad vi vill ha hjälp med. Det finns inga andra personer där. Octavio och jag börjar berätta:
- Jo det är så att Yohanna har ansökt om ett sjukkort för personer utan ekonomiska tillgångar och vi var här och lämnade in alla papprena för tre veckor sedan. Men det har inte kommit något svar i brevlådan och Yohanna är gravid i 16 veckan och har fortfarande inte varit på sin fösta kontroll men barnmorskan som vi har träffat sa att om det inte kommit något svar inom 3 veckor så skulle vi komma tillbaka hit för att ordna upp saken.....bla bla bla.
Kvinnan svarar:
- Det där kan inte jag hjälpa er med ni måste prata med min kollega och så pekar hon på kvinnan längst till vänster som slutar skvallra och vänder sig mot oss.
Vi börjar om igen:
-Jo det är så att Yohanna har ansökt om ett sjukkort........bla bla bla
Kvinnan svarar:
-Jag har ingen kod till datorn så jag kan inte hjälpa er. Min kollega här brevid.....och så pekar hon på kvinnan brevid som måste ha hört hela historien nu minst två gånger men vänder sig mot oss och frågar:
-Ja???
Tredje gången gillt börjar vi:
-Jo det är så att Yohanna......bla bla bla
Kvinnan knappar på sin dator och säjer att det står att min förfrågan om sjukkort inte är godkänd och att det förmodligen fattas något papper.
Vi förklarar att när vi lämnade in alla papprena så tittade man på dem och kontrollerade att allt var med och i sin ordning och att ingen har hört av sig till oss för att tala om att det fattas något.
- Ja men nu fattas det något säjer kvinnan och eftersom det är eftermiddag så har kontoret stängt och jag kan inte ta reda på vad det är. Men om ni kommer tillbaka i morgon på morgonen så kan säkert någon här ringa till kontoret och fråga vad det är som fattas och så kan ni reda ut det hela.

Morgonen därpå kunde förståss inte Octavio komma med mig för han var ju tvungen att jobba, precis som resten av den vanliga befolkningen och kan inte komma ifrån på morgonen då det mesta är öppet som bankar, posten, läkarmottagningar och andra kontor där man ordnar viktiga papper eller ärenden.
Så jag knallade till vårdcentralen själv, nu kunde jag ju historien utantill:
- Jo det är så att jag ansökt om sjukkort...... bla bla bla
......och igår så var jag här och en kvinna sa till mig att komma tillbaka idag för att någon här skulle kunna ringa till kontoret när det är öppet och fråga vad det är som fattas.
- Det där är inte vårat jobb, att ringa och fråga om sådant, svarde kvinnan bakom disken. Det måste du gå dit och fråga om det ligger inte på vårat ansvar.
Jag blev helt mållös och stog som en pinne med öppen mun och kom inte på något att säja. Var de helt galna på denna vårdcentral? Men helt utan anledning började kvinnan knappa på sin dator, fick fram mina data och ringde ett samtal och frågade vad en kod som stod i mina data att det fattades betydde.
- Jaha det betyder att det fattas ett intyg från svenska konsulatet att du inte har någon rätt till svensk sjukvård.
- Ja men när jag lämnade in mina papper så sa man att det intyget inte behövdes.
- Den som sa det kanske trodde att Sverige inte var med i EU. Från alla EU-länder behövs det ett sådant intyg.
- Men svarar jag, mitt problem är att jag har tid hos gynekologen om en vecka och jag måste göra mig några prover innan dess för att ha med mig och barnmorskan sa att hon kan inte göra proverna om jag inte har någon husläkare som jag inte kan få innan jag har kortet.
-Ja jag kan inte göra något svarar kvinnan, du måste skaffa intyget från konsulatet och skicka in det och få kortet innan vi kan göra något.
Jag som är fast besluten om att inte gå därifrån innan vi ordnat upp någonting drar till med triumfkortet:
- Ja jag ska ordna intyget men barnmorskan sa att om vi inte hade ordnat detta innan denna veckan så skulle jag tala med direktörskan på denna vårdcentral (tala med chefen brukar alltid orda upp saker).
OK kvinnan ringer upp direktörskan och förklarar:
- Jag har en svenska här som har ansökt om sjukkort..... bla bla bla och barnmorskan sa till henne att tala med dig om inte detta ordnat upp sig innan denna veckan för hon är gravid och har inte varit på sin första kontroll ännu.
Jaha direktörskan ville inte prata med mig. Barnmorskan hade talat med henne om mitt problem men hon kunde inte hjälpa mig. Det var bara att vänta sa hon.
- Men sa kvinnan i disken, är det bara tid för prover som du behöver? Då ska jag gå och tala med en läkare som kanske kan ta hand om det och vips så försvann hon och vips kom hon tillbaka och gav mig en tid för provtagning och en burk att kissa i.
- Men gå och ordna intyget från konsulatet på en gång så att vi kan skicka in det så fort som möjligt. De vet säkert vad det är och har säkert skrivit ut det många gånger innan till fler personer för det är krav på att lämna in ett sådant.

Förvirrad stod jag på busshållsplatsen för att åka vidare till konsulatet. Jag hade kommit för att ordna kortet som jag trodde var klart och jag hade förlorat tre veckors handläggningstid för kortet och var tillbaka på ruta ett för ytterligare pappersinlämning, men jag hade fått tid för provtagning något som barnmorskan inte kunnat ordna veckan innan men som man nu kunnde ordna utan problem.

Vidare på konsulatet så förklarade jag problemet och de talade om att de aldrig skrivit ett sådant intyg tidigare och inte hade behörighet att göra sådant, det var Försäkringskassan i Sverige som gjorde sådant. Men konsuln skulle beställa ett personbevis från Försökringskassan och om jag bara kom förbi med brevet som jag fått för två år sedan när Försäkringskassan skickade ett brev om att jag nu var utskriven från det svenska sjukförsäkringsregistret för att min utlandvistelse varat mer än ett år, så skulle hon skriva ett intyg om det till mig. Men det skulle kosta 13 euro. Detta var en fredag. På måndagen var jag där med brevet och på tisdagen hade jag intyget i min hand och kunde lämna in det på vårdcentralen.
När jag lämnade in intyget och sa att jag hoppas verkligen att detta är ett viktigt papper för det kostade mig 13 euro så säger kvinnan i disken att detta garanterar inte att min ansökan om sjukkort kommer att bli godkänt.

Allt detta kanske slutar med att jag blir tvungen att återvända till Sverige för att överhuvudtaget få komma till BB.

Jag återkommer om mina ävertyr i det spanska sjukförsäkringsdjungeln. Men jag var och lämnade blodprov igår (tisdag 3e), jag har dock tid hos gynekologen måndagen den 9e och måste då ha med mig provsvaren som tar 10 dagar på sig att komma tillbaka från labbet. Alla förstår ju att chansen för att spanjorerna ska lyckas med att göra ett arbete som normaltsett tar 10 dagar på 3 dagar inte är särskillt stor (provdag den 3e, labb den 4e, 5e och 6e, lördag och söndag den 7e o 8e och gynekolog den 9e). Jag kommer med största sannolikhet inte kunna gå till gynekologen på måndag för att barnmorskan den 15 september inte kunde boka tid för provtagning. Något som en receptionist kunnde göra 3 veckor senare helt mirakulöst!!!!)

Föstår ni att jag har mardrömmar och undrar hur detta kommer att gå?

Kommentarer
Postat av: Emmis

Men herregud!!!
Jag vill bara sätta mig ner och gråta när jag läser det här. Nu förstår jag att du inte har haft tid eller ork att möta mig på msn. Önskar att jag kunde krama om dig.
Jag som trodde Sverige var byråkratiskt - men det är ju inte på långa vägar som du beskriver att du har det därnere.

Har inte Spanien ngn typ av "Uppdrag granskning" "Plus" eller "Kalla fakta" som kanske bryr sig om ditt fall?

2006-10-04 @ 18:13:02
URL: http://www.emma-gron.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0