Skrivet den: 2011-12-06 Klockan: 05:41:00

Real Life - Julgranen

Ser här och där att folk redan har klätt sina granar och då vet jag inte vad jag ska tycka. Jag har ju inte ens fått upp min advetsljusstake, den som man tänder själv, med eld alltså ;)
Jag blir lite tve-åsiktad.

Å ena sidan så förstår jag att ska man ha sig en gran så vill man njuta av den så mycket som möjligt. Och så gör många här nere. 1:a december så åker hela härligheten fram. Allt från småtomtar till gran i skrud. Och det är ju bäst att passa på, 20:dag Knut åker hela härligheten ut.

Men å andra sidan så har jag våra traditioner från när jag var liten. 1:a advent så åkte stakar och stjärnor fram och dagen INNAN julafton så var stora pyntar- och provsmakar-dagen. ALLT pynt åkte fram, granen kläddes och på kvällen så provsmakade vi julskinkan som stått och gojsat sig i ugnen under HELA eftermiddagen. Inget halvfabrikat där inte ;)

Men då, dagen innan julaftonen, då hade mina föräldrar och främst min mor ALLTING klart för julen. Allt var puttsat och fejjat, ordnat och donat. Inte en pryl fattades.
DET är INTE ett släktdrag som gått vidare till mig :(
Förra året så rullade jag köttbullar och slog in paket på självaste julaftonen. >>>
Kan det bli mer felplanerat?

Fast detta med att klä granen, provsmaka skinkan (hemma hos oss halvfabrikat dock) och på kvällen slå in klappar under glöggdrickning, DET brukar vi försöka att hålla på.

Och här kommer folk och berättar att de redan har klätt granen.
Jag blir nog lite sugen jag också.
Men traditioner är ju traditioner....eller?

Hur är det egentligen? Är detta med att klä granen dagen innan dopparedagen en förlegad tradition, eller har det inte ens varit en tradition? Har jag fått det hela om bakfoten?

Och hur har ni det med granklädningen? Är det en sak för hela familjen eller klär föräldrarna, eller rent av bara en person den i skymundan till överaskning åt de andra?

Och hur ser granen ut? Är det en mix av allt som man kan tänka sig. Eller följer den ett tema, en design, en färg eller något annat?
Själv har JAG just enväldigt bestämt att årets gran (förra årets >>>), som fyndades under så stort ståhej förra året >>>, skall gå under klädkoden vitt & silver. Övrig jul går här i år i rött, vitt och silver.
Jag är en julfantast, har jag nämnt det?

Som vanligt så fota, berätta och länka till ditt inlägg här i en kommentar till detta inlägg. Så gör jag en sammanställning på onsdag kväll SENT och återkommer. Så vi alla får en glutt på RIKTIGA liv.

För nytillkomna läsare så är det bara att hänga på, alla är välkomna.
Bakgrund till Real Life var detta. >>>
Förra veckan så körde vi arbetsfördelning >>> med sammanställningen >>>.
För äldre inlägg är det bara att klicka på kategorin Real Life.

Och glöm inte bort. ALLT är rätt. Det finns inger rätt eller fel sätt att göra detta på. Ja det skulle vara förståss om du ljög ;)
Men då är det ju inte REAL LIFE.

Men nu väntar jag med spänning på att få se vad ni hittar på.

/Y

Kommentarer
Postat av: kort

I vår familj har vi samma traditioner som ni att granen kläs dan förre julafton och då prov-äter vi även den varma skinkan och sillen.

Mina tomtar har alltid kommit fram ur vrårna den 22 dec förr, nu kan några få komma fram redan första advent ;)

Nu ruckar jag på gamla traditione =)

2011-12-06 @ 06:44:13
URL: http://kort.webblogg.se/
Postat av: Ama de casa

Här går vi all-in redan första advent. ALLT pyssel ska fram så även granen (fast nu har vi ingen längre, det är liksom för trångt...).

Sen kan man bara njuta resten av tiden.

Julmaten förbereds dan innan julafton. När det är klart äter vi vår traditionella plankstek den 23:e. (Fast plankorna blev kvar i Sverige, man får ha lite fantasi för att fatta att det är plankstek...).

På julaftons morgon griljeras skinkan. Sen är det bara att svulla på :-)

2011-12-06 @ 10:43:42
URL: http://amacasa.wordpress.com/
Postat av: Marie-Louise

här kommer min real-lite :) tyvärr hittade jag inget foto på någon av våra granar...http://madredetres.blogg.se/2011/december/real-life-i-bilder.html

2011-12-06 @ 10:46:58
URL: http://madredetres.blogg.se/
Postat av: Malin

Jag tror inte på traditioner, jag tror det är bättre att man skapar egna. Visst tar jag gobitarna från min barndom men inte heller jag är den som fejar, putsar och grejar före jul (som även min mamma gjorde) utan vi pyntar som VI tycker är fint och gran blir det ingen, det blir helt enkelt för trångt tyvärr för jag hade gärna haft en. Men den hade jag klätt dagen före jul!

2011-12-06 @ 11:08:07
URL: http://www.cannolisblogg.se
Postat av: Lisa

Oj vad spännande att bo utomlands sådär! Och länge har ni gjort det med =) Lite avis blir man ju! Hihi..Ja nog vill man hålla lite på traditionerna från hemmet, känner samma sak här.. så ja, första advent så julpyntade vi och dagen innan julafton så kommer julgranen och pyntet upp!

Har ju numera ett barn som vill vara med och pynta julgranen, och ja, egentligen hade jag nog gjort det själv - men med rätt färger och lagom mkt så blir det alltid bra i slutändan ändå =)

Allt har ju sin charm!God Jul får jag önska er iaf =)

2011-12-06 @ 13:28:56
URL: http://fotolaiza.blogg.se/
Postat av: Mira

Har alltid fixat granen kvällen innan julafton. Sen druckit lite glögg (eller vin) och slagit in paketen. Jag skulle hinna bli galet trött på granen om vi tog fram den redan nu!

Tänker alltid att jag vill ha fint och färgkoordinerat i granen men det slutar alltid med en mix av allt. Har inte varit nån större julfantast på många år men nu är det roligare när man har barn.

2011-12-06 @ 18:30:36
URL: http://mirandalux.se
Postat av: Freja

Vi har ytterst sällan gran, men när vi har gran kläs den strax före julafton, av barnen, temat är mycket av allt.....

2011-12-06 @ 21:01:28
URL: http://blogg.amelia.se/reddevil/
Postat av: Therese

Ha ha ja jag har klätt granen redan å visar den i detta inlägg http://lurans.blogg.se/2011/november/tada.html temat är silver och blått, detta för att jag komemr att ta bort granen redan till nyår, då är jag nöjd å vill ha vår ;-D Och anledningen til latt vi numer har plastgran istället för riktig ser du i denn verklgia irl bild av min gran 2008... http://lurans.blogg.se/2011/november/julgransmatta.html

Men då jag på sistone redan haft 4 inlägg på temat min julgran ska jag inte tjata om den i ett ytterlgiare inlägg, då flyr nog mina läsare ;-P SÅ jag hoppar denna omgång men ser fram emot att läsa hur andra gör :-D KRAM

2011-12-07 @ 15:01:03
URL: http://lurans.blogg.se/
Postat av: Ewa (mamma till 6 döttrar)

http://tjejmorsan.blogg.se/2011/december/real-life-hos-yohanna-och-julgranarna.htmlTack finaste Yohanna för att du fick mig att tänka på lite annat idag <3

Kram

2011-12-07 @ 15:35:01
URL: http://tjejmorsan.blogg.se/
Postat av: Hanna

Vi har ingen stor gran, men en liten :-) Så min tolkning av veckans real life är mer hur vi strävar efter att finna traditioner som passar oss.http://mamzter.wordpress.com/2011/12/07/real-life-6/

2011-12-07 @ 15:54:18
URL: http://mamzter.wordpress.com
Postat av: AnnaPanna

Nu jäklar är hon med serru!! ;D Kramhttp://annapannis.blogg.se/?tmp=07172612

2011-12-07 @ 17:28:43
URL: http://annapannis.blogg.se/
Postat av: Jenny

Har kommer mitt bidrag: http://iwales.blogg.se/2011/december/real-life-julgranen-1.htmlHalsningar Jenny

2011-12-07 @ 20:22:19
URL: http://iwales.blogg.se/
Postat av: Jenny

Har kommer mitt bidrag: http://iwales.blogg.se/2011/december/real-life-julgranen-1.htmlHalsningar Jenny

2011-12-07 @ 20:22:33
URL: http://iwales.blogg.se/
Postat av: Beatrice, mamma till två.

Sambon ska iväg och köpa gran åt oss idag :) så ikväll blir det pynta gran här hemma! :D

2011-12-10 @ 08:46:26
URL: http://beabus87.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0