Skrivet den: 2013-01-31 Klockan: 23:33:09

Här funderas det på spanska mammor

...för här-om-sist, när jag var ute på galej >>>, så kom vi in på det spåret och talade mycket om att vara mamma, spanska mammor och om spanska mammor skiljer sig så fruktansvärt mycket från svenska mammor.
 
Visserligen talade vi mycket om Christian Grey också ;) Vi drack ju vin och var alldeles lössläppta och rusiga av friheten och lördasgs-feelingen. Men om DET får vi ta i ett annat inlägg, eller bokklubb som Jenny i Wales så inspirerande föreslog. Jag ska bara komma fram till vad jag tyckte om boken.
Och om det som vi talade om vid denna middagen.
 
 
 
 
Men spanska mammor alltså.
Man tycker ju att det inte borde vara så stor skillnad mellan mammor i olika delar av världen. Att det egentligen inte skulle vara så stor skillnad på hur mammor tänker, känner och hur man uppför sig.
Jag menar: man får barn, man älskar sina barn, man gör allt för sina barn och så punkt slut.
Men herre jädrar.
Det kan gå till på helt OLIKA sätt, och inget är fel eller rätt med det. Bara så himla olika.
 
Jag tror att svenska mammor är från Venus och spanska från Mars.
Känns det igen?
 
Jag trodde nämligen att det bara var MIN svärmor som betedde sig konstigt, eller konstigt i mina ögon, helt normalt i spanska ögon. Men det visade sig att de andra väninnornas mammor beter sig på samma sätt. Och andra mammor i Guldklimpens klass har berättat om hur deras svärmödrar beter sig.
och.det.går.till.på.samma.sätt = beteénde?
 
Älsklingen och jag brukar kolla på Paramount Commedy och deras stå-uppare ganska så ofta. Och ganska så ofta, om inte varje kväll, så är det någon som berättar om sin mamma, den SPANSKA mamman. Och vi skrattar så vi gråter och Älsklingen bekräftar att SÅ, så är det. SÅ går det till.
Hon existerar ;)
 
Spanska mammman är familjens ÖVERHUVUD. Hon bestämmer allt och styr med järnhand. Även om inte familjens pappa tror det, märker det eller vill det.
Men så ÄR det.
 
Hon jobbar inte. Hon är hemma och lagar mat, alltid mat. Mat i överflöd. Som räcker till ett helt kompani. Ifall ungarna, grannarna eller nån annan avlägsen bekant skulle titta förbi.
Och det är inte OVANLIGT att barnen, även sedan de är utflugna och har egna familjer, kommer och äter både en och två eller kanske varje dag hemma hos mamma.
 
Det är ju därför vi alltid åker till svärmor, även om hon bara bor i huset bredvid, och äter lunch VARJE fredag. Jag försökte avstyra det hela någon gång för länge sedan. Försökte att Älsklingen och jag skulle bli lika självständiga som jag var hemma i Sverige där det kunde gå månader utan att jag hälsade på hemma hos min mamma.
Men man klampar inte spanska mamman på tårna. För att inte komma och äta är att förolämpa och på något sätt så blir det alltid som hon vill.
 
Och man får alltid med sig matlådor därifrån.
Även om man inte vill ha så står man där tillslut med en låda i famnen.
Annars så blir hon ledsen ;)
 
Spanska mamman är mamma ut i fingerspettsarna. Så mycket mamma att hon tror att hon är mamma till och med till andras barn och till och med till sina barnbarn. Högt och ljudligt så talas det om vad hon har för åsikter, vad man gör för fel, hur hon minsann gjorde på sin tid och styr och domderar utan att tänka på att andra kan känna sig överkörda.
Hon är ju mamma ju.
Hon vet ju.
 
Jag har ju berättat om mormor som hämtar i skolan >>>.
Och om min svärmor som domderar med mina ungar >>>.
 
Jag blir skogstokig på sånt här. För mig är det ett tecken på bristande RESPEKT så jag vet inte vad. Jag skulle ALDRIG tolerera att min mamma betedde sig så här mot mig. Jag skulle säja till på direkten.
Som TUR är så har jag inte behövt säja något alls till mina föräldrar. De har skött sig exemplariskt. Faktiskt bättre än som föräldrar ;)
Får man säja så? ;)
Och jag är SÅ lättad över det.
 
För aldrig att mina föräldrar har gett sig på att hitta på egna regler för ungarna om vad som gäller. De säjer alltid att det får du fråga mamma om (tack för den). De sitter i utkanten och leker med ungarna, talar med dem och ÄR där.
Precis som det ska vara.
Aldrig har mina föräldrar knuffat bort mig för att trösta MINA barn eller på annat sätt ta försöka att ta över föräldrarollen.
 
Min svärmor gör ständigt sånt här.
Och hon är tydligen inte ensam. När jag talat med mina väninnor så är det så deras mödrar beter sig....alla.
 
Sist vi var på svärmorslunch så sa svärmor till Guldklimpen:
- Om du inte äter upp alla din mat nu så får du inte komma tillbaka hit och äta.
HALLÅ!!!!
För det första så var det inget problem med ätandet, för det andra så bestämmer inte hon om han ska äta upp eller inte, och för det tredje: VAD är detta för hot att komma med.
Jag ställde henne mot väggen och då var hon inte ens medveten om vad hon sagt.
???
 
Men vad ska vi göra?, säjer väninnorna.
Mammorna är ju så här.
Och det är här som vi kommer till en annan punkt: Alla är livrädda för de spanska mammorna. Ingen vågar att tala om för dem att de inte gillar hur de uppför sig.
De kan bli ledsna.
Eller snorförbannade och då darrar familjen ;)
 
Så spanska mamman sköter famijen med järnhand. Men hon sköter den så omsorgsfullt att ingen vågar säja ifrån och ingen vågar ta egna initiativ. Alla blir bortklemade med allt tills de blir pensionärer eller flyttar hemmifrån. Vilket som nu sker först ;)
Till exempel så kan inte min svärfar värma sitt eget eftermiddagskaffe när han vaknar från siestan. Svärmor måste vara där för att göra det.
Klart att hon inte har tid för annat.
Och klart att Spanien blir ojämställt när det är så. Men skulden, det har inte den spanske macho-mannen, även om han gillar att tro det. Nej den spanska mamman har bäddat, och fortsätter att bädda, så vi får se hur det går med jämställdheten i framtiden ;)
 
 
 
 
Det blir säkert anledning att återkomma till detta. För jag kom aldrig till det som jag SKULLE komma till, innan detta inlägg blev långt som en bok.
Hoppas att ni inte somnade ;)
JAG är arg som ett bi bzzzz bzzzzz.
 
/Y

Kommentarer
Postat av: cristina

Du är en hejare på att skriva du !!! Grattis.
Min kära svärmor som inte finns på denna jord, sa alltid:
Ay miniña .. jag kan inte dina regler som finns i ditt land. O svärfar som också är död. En dag sa han : ni protestanter ni är bra lika oss i era tankar..vad många skratt jag fick av dom.

Svar: Ha ha man tackar. Och min svärfar sa en dag: protestanter, vilken religion är det, eller är ni hedningar? Ööööööö. Vad svarar man på det? ;)
Yohanna i Las Palmas

2013-02-01 @ 00:03:16
Postat av: Hyrestanten

Himmel så bra och roligt skrivet! Men jag förstår att det är långt ifrån roligt att uppleva det på riktigt. Det måste sannerligen vara en kulturkrock. Jag som lever här på vintrarna kan ju tycka att det är kul att träffa de barska spanjorskorna på tex posten eller sjukhuset men tanken på en spansk svärmor får mig att darra ;)
Kram!

Svar: Det är ju tur att man kan SKRIVA ner det och sitta och fnissa, för ja, i verkligheten fnissar jag inte så mycket åt det ;) Ja de spanska señororna trampar man inte på tårna ;)
Yohanna i Las Palmas

2013-02-01 @ 01:18:20
URL: http://hyrestanten.blogspot.com.es
Postat av: Petra

OH vad bra skrivet. Känner igen allt, trots att jag inte har en spansk svärmor utan istället en Makedonisk. Nu har hon till och med bestämt vart vi skall åka på semester...det har hon präntat in i 3 åringens huvud som kommer till mig och säger. Farmor säger att vi skall åka till Bulgarien på semester. (då är inte farmor själv inräknad utan bara vi). Tillrättavisar jag barnen när vi är hos henne kör hon över mig totalt och ändrar alla regler till sina egna. Pust och stön!
Därför tänkte jag fråga dig om du kan rekommendera något semesterställe i Spanien för oss med fyra barn mellan 14 och 2 år. Det skall finnas marknad, fin strand, fin pol, nära till strand och stad, gärna bra utflykts mål tillgängliga. Har jag för många önskningar nu? Önska kan man alltid göra. Vi vill åka någon gång i Juni eller Juli.
Kramar från Petra

Svar: Jobbigt läge med svärmor :( Bara att låta det vara eller sätta ner fotem....säjer jag som INTE är någon expert ;) Semester i Spanien. Hmmm. Nu kan ju jag bara Gran Canaria, har inte varit på något annat ställe. Kolla in denna länken: http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2012/june/den-basta-semestern.html där vi var på semester. Klart, det fanns ju ingen marknad där. Ett par affärer på gångavstång. Och kanske inte så mycket utflyktsmål. FV är typ bara sol och bad. Men så fint så jag knappt kunde ta mig till det. Fråga på du ;)
Yohanna i Las Palmas

2013-02-01 @ 13:03:37
URL: http://www.moderpetra.blogspot.com
Postat av: Jenny

MMM Mr Grey....Du maste lasa alla delar om du inte redan gjort det. Om du vill lasa dem pa engelska far du hojjta till, blir garna av med mina. Alltsa jag ALSKADE BOCKERNA (jo jo jag minns att jag tyckte att forsta var pinsamt dalig men heyyy man far val andra sig?) fast trots detta vill jag inte ha dem staende i bokhyllan. For innerst inne vill jag nog inte erkanna att jag agnat mig at tantsnusk. ;)

Halsningar fran Wales

Svar: Var den första dålig? Jag vågar mig inte på de andra för att jag blev så fängslad av den första ;) Måste sortera i mina tankar så ska vi köra bokklubben. Skitbra ide. Och tack för erbjudandet. Jag kanske kan Grey-språket bäst på engelska. Å andra sidan så vore det bra att lära sig Grey-språket på spanska med tanke på de fortsatta.....hmmm lekarna här hemma ;)
Yohanna i Las Palmas

2013-02-01 @ 16:08:00
URL: http://lifeinuk.blogg.se
Postat av: Mor & Far

Den bilden vill jag ha, på er tre.

Svar: SÅKLART!
Yohanna i Las Palmas

2013-02-01 @ 21:45:34
Postat av: Freja

Låter lite som min svärmor... Hennes sätt att visa att hon älskar någon är att hon uppoffrar sig för den personen. Jag som klarar mig själv är superbesvärlig... Och vad hon tycker om hur våra barn uppfostras ska vi bara inte tala om...

Svar: Ja jag vill heller inte att svärmor ska sköta mitt liv och då har hon blivit lite vilsen och vet inte HUR hon ska sköta mig ;)
Yohanna i Las Palmas

2013-02-01 @ 22:05:36
URL: http://frejareddevil.wordpress.com/
Postat av: Ruth i Virginia

Vilken härlig beskrivning på svärmödraskap i Spanien. Man har ju hört talas om MATRONOR.
Italienska mödrar lär ska vara av samma tyg.
Tror du nästa generation blir annorluna, eller är det något i DNA? Vad säjer Älsklingen?

Den bulgariska mamman ....

Svar: Nästa generation? Svårt att sia om, men den nuvarande generationens mammor har ju blivit tvugna att gå ut och jobba pga den ekonomiska krisen, vilket kan göra den annorlunda inställda till att MAMMAN ska sköta hela hemmet själv. Å andra sidan så har ju MORMÖDRARNA fått ställa upp och vaktat barnen och uppfostrat dem i den "gamla" andan. Svårt svårt ;)
Yohanna i Las Palmas

2013-02-01 @ 22:05:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0