Skrivet den: 2013-05-17 Klockan: 00:23:43

Här förfäras det över världen

....när jag slits från min stress-bubbla med familje"lycka" och blir medveten (jag har varit medveten om det tidigare men kanske stoppat huvudet i sanden) att det finns riktiga, RIKTIGA, ja riktigt skitviktiga och mycket SKRÄMMANDE saker där ute i världen.
 
Jag satt här igår, precis som alla andra mornar när Lillskatten försöker att sova därinne i sin säng, och försökte få på pränt något av det som snurrar runt i skallen på mig alla dagar.
Just DÅ var det gårdagens upplevelse av Eurovisions-schlager-semi-finalen som jag såg kvällen innan >>> och blev så GLAD över.
Men så fick jag ögonen på något och jag VISSTE på en gång när jag såg det att detta skulle jag vara tvungen att ta upp, detta skulle jag vara tvungen att läsa om, och TÄNKA på.
 
Och det svåraste av allt: bedöma mig själv utifrån mitt beteénde och försöka gräva i mitt inre efter en ståndpunkt som jag inte varit medveten om skulle behövas funderas på.
Och till sist, försöka få fram det här UTAN att trassla in mig i fel ord eller lyckas förklara på fel sätt vad jag menar.
 
Så vad handlar det om?
 
På instagram så följer jag ett konto som heter @kvinnohat. Det är inte så hemsk som det låter, eller det är det ju om man verkligen ser bakom allt, men det läggs upp en massa bilder där på hur kvinnor framställs i media på konstigt, och i många fall nedlåtande, sätt. Och många gånger tänkvärda frågeställninger som får, i alla fall mig, att tänka till lite.
Igår så skrev de om där om en namninsamling >>> mot Facebook som tydligen hade blockerat en länk där som visst många länkat till och velat visa upp.
 
Länken >>> listar upp 33 anledningar till varför feminism behövs, och blev blockerad på Facebook för att en av bilderna där visar en tecknad vagina. Det är den officiella förklaringen i alla fall.
Sedemera blev den av-blockerad har jag hört.
Och så fram och tillbaka.
 
Jag har väl aldrig sett mig som nån feminist (vad jag nu har för uppfattning av vad det är för något). Och jag har väl aldrig sett mig som nån politiker och ställt mig upp och debatterat i politiska frågor. Eller jag har väl aldrig ansett mig vara rasist eller främlingsfientlig, och speciellt inte nu sedan jag själv blivit invandrare och få känna på det.
Jag har sett mig som ganska så normal, med normala värderingar, normal humor, normala åsikter, normalt beteénde.
Vad nu NORMAL ska betyda för någonting.
Men ganska så sund då.
Och jag har tyckt att världen har varit en ganska så bra plats att leva på.
 
Men när jag läser dessa 33 anledningar till varför feminism behövs så blir jag fruktansvärt omskakad. Jag har sett det här och INTE reagerat på det. Att det ska behövas köras upp i ansiktet på mig för att jag ska reagera.
Det här handlar ju inte om att vara feminist.
Det här handlar ju för i 17 om människors rättigheter och lika värde jorden över.
 
Och SPECIELLT rädd blir jag när jag ser folks kommentarer till detta.
Tex denna artikel om just detta >>>, och på sidan som nämns i denna artikel där män hävdar att de är bättre än kvinnor >>>.
Läs kommentarerna.
Det låter som skämt men det är riktiga människor bakom dessa åsikter. Verklighet.
 
Så tänker jag på mig själv.
Jag tycker det är roligt med snuskskämt, speciellt när man driver med karlar och deras konstiga egenskaper ;)
Är det fel?
Kanske har jag skrattat åt något som jag inte borde skrattat åt för att jag inte tänkt i rätt banor.
Och jag tycker att det är ganska så harmlöst med pepparkakor (på tal om att det var ett jäkla rabalder om detta när vi var i Sverige i julas och deras medverkan i Luciatågen osv.)-
Och jag brukar faktiskt säja negerbollar (även fast jag aldrig gjort dem här hemma) men har ALDRIG tänkt på nån neger (person) när jag använt just det ordet. Utan mest själva bollen/godiset då ;)
Och jag tycker att det är vansinnigt lustigt att driva med politiker och hur dumt de brukar bete sig. Men det kanske är grupp-förtyck när jag riktigt tänker efter.
 
För det är ju egentligen inte viktigt VAD man säjer utan vad man MENAR bakom det man säjer. Man måste tänka till på vad det egentligen är som man känner bakom det där som man skrattar åt.
Skrattar jag åt detta för att jag verkligen TYCKER att "kvinnor" är dumma får som förtjänar att bli utnyttjade, känner att "negrer" är mindre värda och får heta negerbollar, "politiker" är en skock bedragare som ALLA borde sitta i fängelse?
Eller är det roligt?
Eller kanske inte så roligt?
 
För det är inte ett dugg lustigt att en hel drös med folk tycker att det är OK med våldtäkt i "vissa" situationer.
Eller att kvinnor-saker säljs med naket och manliga saker med karriär och pengar. Ang. detta läs detta >>>.
Inte ett dugg kul faktiskt.
Då sätter man skrattet i vrångstrupen.
 
Och det är inte ett alls kul när man varje dag på nyheterna här får höra om kvinno-våld. Män som dödar/misshandlar/osv sina kvinnor av en eller annan anledning.
Eller den där händelsen förra veckan när de hittade de där tre flickorna som varit kidnappade under mååååånga år hos okända män.
Eller läsa de hat-kommentarer så fort som någon försöker sig på att skriva om detta.
 
Jag tror nog att jag är lite feminisk i alla fall när det kommer i kring. För jag tycker inte alls att män är bättre än kvinnor.
Och jag är nog lite politiker ändå för jag tycker inte alls att detta är en feminism-fråga. Jag tycker att det är banne mig en så viktig fråga att den borde vara med överallt och vara självklar.
Alla är lika värda men ändå olika som personer.
 
Hoppas jag inte snurrade in mig här i alla tankar och meningsuppbyggnader, utan att jag i alla fall fick fram i alla fall, lite av vad jag gått och funderat på.
 
/Y....mitt i natten.
 

Kommentarer
Postat av: Lena

Jag såg också de där 33 anledningarna och det var verkligen skrämmande :( Har ofta irriterat mig på hur kvinnor framställs i reklam . Ta tex reklam för duschcreme , kvinna i duschen , hon tvålar in sig och ser ut som hon är på väg att få orgasm ;) Känns som det är riktat till män även om den duschcremen är för kvinnor . Fattar nada . Finns ju många exempel modeindustrin måste vara värst. Beoynce på HM just nu. Visst hon är vacker men det går ju ut på sexighet.Det är ju kvinnor som ska köpa kläderna men jag blir inte inspirerad när hon ålar runt i sanden ;) Men männen dreglar väl ;) Oj blev långt det här haha:)

Svar: Lika långt som mitt inlägga ha ha ;) Bra! Det är inte enkelt att förklara om det här för det är så himla sjukt. Visst allt med reklam men det som skrämmer mig är att en avsevärt stor del av dagens ungdomar verkligen tycker att det är OK med våldtäkt om tjejen betett sig "fel". Fel??????
Yohanna i Las Palmas

2013-05-17 @ 07:20:23
Postat av: Emelie

Jag skulle säga att om du reagerar på 33 anledningar och blir omskakad samt håller med. Ja, då är du feminist. Att det sedan har fått en så sjukt dålig klang i vårt samhälle är tragiskt. En bild av en hysterisk arg kvinna som hatar män. Det är fel enligt mig! Visst kan vi vara arga, det har vi rätt att vara. Men feminister är så sjukt olika. Det finns ingen mall för hur man ska vara. Bara den mallen att vi håller med om det som står i 33 anledningar.

Kram till dig och kom igen, kan vi inte hjälpas åt att ändra den negativa bilden av en feminist?

Svar: Nog är jag feminist allt. Men MER än så. Detta är banne mig ett världshälsopreoblem. Man kan ju inte vara riktigt riktig i huvet om man verkligen tycker allt det där som de skriver. ÄNDÅ så förekommer detta i världen. SJUKT! Visst ska vi kämpa.
Yohanna i Las Palmas

2013-05-17 @ 08:34:41
URL: http://www.enblommigtekopp.blogg.se
Postat av: Bella

Visst blir man omskakad, inte minst förbannad. Feminism har ju tyvärr haft en lite dålig klang, men jag tycker att det känns som att det håller på att ändras. För synar man det i sömmarna så handlar det ju om människovärde, vilket allt fler börjar inse, särskilt kvinnor.

Jag tycker att man ska vara stolt att kalla sig feminist! Det handlar ju inte om att hata männen eller att könen på något sätt skulle stå mot varandra. Det är snarare något män brukar dra till med för att diskussionen blir för jobbig. Feminism behövs!

Svar: Ja det är så skrämmande att se vad folk (män vanligtvis) drar till med för argument eller i ren frustration när de inte vet vad de ska säja. Tycker de verkligen så här??? Ja det är bra att detta verkar vara på återtågande och kanske får sin upprättning till slut. Feminist är INTE lika med en bitterfitta ;)
Yohanna i Las Palmas

2013-05-17 @ 11:08:58
Postat av: Stefan

Hmmm, vet inte om jag vågar ge mig in i diskusionen. Håller med er i princip allt ni säger, men blir så arg ibland när vi män också måste vara feminister annars ska vi låsas in. Det var ju Gudrun Schymans kompis i FI som tyckte att alla män var djur och potensiella våldtäktsmän. Om jag tex tycker att delar av prostitutionslagen är fel(OBS!! JAG SA DELAR AV DEN)så vågar man ju inte säga det högt för då är man emot alla kvinnor. Jag är för lika lön och lika rättigheter för alla sedan skiter jag i om det är kvinnor eller män, svarta vita gula eller blåa. Men måste jag vara feminist för det. Hoppas du inte misstolkar mig och att jag får fortsätta skriva här ;-)
Trevlig Helg önskar Stefan

Svar: Det är klart att ALLA får yttra sig, det är ju DÅ som det blir intressant. Men det jag blir rädd för är när man hör VERKLIGA människor som allvarligt tycker att väldtäkt är ok och tjejer får skylla sig själv, som allvarligt tycker att män är bättre än kvinnor och när reklamen som "stora" och välkända företag använder sig av visar absurda scener. Nu är jag verkligen lite efter vad som händer och sker i Sverige så vad Gudrun och hennes kumpaner har haft för sig vet jag inte men tycker man att ALLA män är en sak så är väl det lika sorgligt och fel. Och prostitutionslagen har jag ingen aning om (sorry så allmänbildad är jag) så den får du gärna informera mig om vad som är fel i. Bara man har trevlig ton och kommer med lokiska och sunda åsikter så får man vara med här ;) Trevlig helg tillbaka.
Yohanna i Las Palmas

2013-05-17 @ 15:07:24
Postat av: Stefan

Håller fullständigt med dig, nu tog jag bara ett exempel för att få fram att vissa saker går det inte att diskutera i Sverige. Invandring är ett annat ämne tex. Men annars håller jag med er fullständigt till 100% ;-)
/Stefan

Svar: Det är MYCKET tråkigt när det blir så, att man inte ens kan tala om saker och ting utan att det ballar ur.
Yohanna i Las Palmas

2013-05-17 @ 15:28:15
Postat av: Freja

Jag har varit feminist i hela mitt liv och jag blir alldeles förstummad när jag ser bilderna som "33 anledningar..." tagit fram. Och jag tänker på hur ful världen kan vara. Och att mina barn ska växa upp i ett samhälle som ser ut så här. Min feminism bygger på att ett jämställdare samhälle är bättre för både män och kvinnor. För det som "33 anledningar..." visar upp är bilder som visserligen förnedrar kvinnor, men samtidigt förminskar bilderna män. Som om alla män känner sig hemma i den dreglande stenåldersmannen som bilderna uppenbart vänder sig till. Jag blir ledsen för både min dotters och min sons skull, jag tror att feminismen gynnar även män!

Svar: Visst är det så, att även män har nytta av att detta kommer på tapeten. Även om de som är mest upprörda över detta verkar mer vara RÄDDA för att förlora all privilegier som de helt oförtjänt levt med bara för att vara män. Men alla tjänar på att ALLA ses för vad de är och vad de är bra på.
Yohanna i Las Palmas

2013-05-17 @ 18:12:15
URL: http://frejareddevil.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0