Skrivet den: 2011-12-10 Klockan: 19:13:10

LIVE från Lussebullebak

17:00 Den VIKTIGA ingrediensen är hittad efter en mor- och son-tur på stan. Vi hittade även adventsljusen, ett par klappar och en var sin kebabrulle att avnjuta som lunch.

Dock är kebabrullarna här INTE som i Sverige utan egentligen en helt annan rätt fastän kallas för rullar.
Helt annan smak, helt andra ingredienser och helt annat format.
Kan det bli mer annorlunda?
Ja det kan det!
De säljs nämligen av ett jäng kineser ;)
I detta shoppingcentrum...

Ja-men-i-alla-fall så är vi nöjda med dagens shoppingrunda och är nu hemma och ska baka lussebullar.
Jag förbereder degen medans de andra pysslar med annat.



Det körde dock ihop sig ganska så rejält på en gång då jag inte kunde bestämma mig för vilket recept som jag skulle följa.
Jag har tre olika böcker och alla verkar bra MEN olika.
Så jag körde en kompromiss och blandade ihop allihopa.

I den nyaste boken, den som är skriven av en konditoriare så skrivs det att man ska vara VÄLDIGT noga med måtten och följa receptet till punkt och pricka.
DET sket ju sig på en gång ;)

Först så ska man ju smula jäst. I ett recept så stog det 100 gram jäst och i de andra så stog det bara 50 gram, som vanligt.
Men eftersom den med 100 gram jäst var från en konditoriare och de alltid brukar ha så fluffiga bullar så gick jag på det.
Det kanske är DET som är trixet tänkte jag.

Fast det visade sig sedan att det receptet var för dubbel satts. Men då var det redan för sent. Så nu blir det spännande att se.

Så ska man ju öppna en massa SMÅpaket med saffran och det tar ju en jädrans massa tid. Och så blir man alldeles gul om händerna.
FINNS det inget lättare sätt?

För att saffranet ska smaka mer så ska man enligt en av kokböckerna blanda det med en masked okryddad sprit och låta det stå och dra minst 30 minuter. Det gjorde jag. Samt att jag blandade med en halv tsk salt och mortlade för det står det i receptet från min mor.

För att jag skulle komma i håg alla ändringar och justeringar och påhitt jag gör nu under detta bak så fick jag tag på ett block och penna för att klottra ner på. Annars så brukar det bli så att resultatet blir jättelyckat, men jag har ingen aning om hur jag har gjort.

Detta året så blir det väl tvärt om kan jag tro.
Skitdåligt men jag vet i alla fall hur jag har gjort ;)



Nu ska vi se vad jag har gjort mer för kompromisser.
I konditorireceptet så stog det att man INTE skulle smälta smöret utan ta rumstempererat och blanda i så det körde jag också på. Det skulle göra bullarna saftigare.
Vi får väl se.
Men så stog det i det andra receptet att för att få saftigare bullar så skulle man ha i kesella. Och det är ju ett känt knep. Och planen VAR att jag skulle köra på det, men det föll bort i hanteringen. Jag hade köpt hem kesella men den står oöppnad i kyskåpet.

Något annat som föll bort i hanteringen var ägget.
Man måste ju vara skärpt när man bakar. Skärpning Yohanna!

Ett annat tips från konditorireceptet, som VAR det nyaste och därför det mest intressanta, var att jäsningen måste få ta sig tid. Den är det som gör att bullarna blir bra. Och handen på hjärtat är det ju där som jag brukar fuska. När man väl kommer till det stadiet så är det bråttom och tiden har runnit i väg.
Skjuss in med bullarna i ugnen, gångna de jäsminutrar som krävs eller ej.
Resultat brukar vara torra bullar men det har jag ju inte förknippat med jäsningen.
Kan det vara så?



Så nu får bullarna ta sin tid. Inte SÅ mycket som konditorireceptet krävde vilket var 45 + 45 + 45 minutrar. Nån måtta får det vara.
Men väl så stog bullarna på en timmer först och så 45 efter utbakning.

Jäsning ja, det är ju det känsligaste momentet. Alltid så är jag så jäkla nervös när det är dags.
Kommer degen att resa på sig eller har jag haft för kall degvätska. Eller för varm också för den delen.
Man ska ju ha 37 grader. Men så brukar jag bränna på lite till för bunken är ju kall när man häller i den i jästen. Och fler kalla ingredienser ska ju i. Så den kallnar ju ganska så abrubt när den väl kommer på plats i skålen.

Men idag så hade jag tur.
Det svällde på bra där den stog.
Efter en timme så tog jag den, då var den dubbelt så stor som när jag lämnade den.

Så kom då äntligen det efterlängtade momentet.
Ögonblicket som alla mammor väntar på med ÅNGEST.
För man SKA ju baka med ungarna.
Och det SKA vara roligt.
Och ungarna SKA vara glada.
Och alla SKA vara lyckliga.
osv.
Men allt som oftast så är det INTE så.

Idag var ett undantag och jag fick för FÖRSTA gången sedan jag blivit mamma uppleva ett sån där riktigt underbart julpysslingsögonblick, när man riktigt förstår varför man kämpar så som man gör.

Guldklimpen blev INTE arg när det var dags för bullutbak och han var tvungen att stänga av datorn.
Alla var glada i köket.
Musiken var perfekt.
Lillskatten åt deg men det brydde sig inte mamman om.
Klockan gick men ingen stress infann sig.
Bullarna blev inte perfekta med väl mycket gulliga.
Ja ALLT gick som det skulle och vi pussades och skrattade mycket.
Precis som i Bullerbyn ;)



Och Alexander var jätteduktig på att rulla katter. Det gick nästan inte att se vilka som han hade gjort och vilka som var mina.
Fastän det kanske säjer mer om min bakteknik ;)



Så skjuss i med ungarna i badet medans bullarna jäste en sista gång. Och så blev det bullar till kvällsmat.
Mat också förståss.
Men bullar till efterrätt.
För aldrig är väl bullarna så goda som när de är nybakta?




Och när ungarna väl kommit i säng och allt var lugnt och tyst, så fick Älsklingen och jag avnjuta våra bullar i lugn o ro.
Fast så var det ju INTE.
För fotbollen började ju och som majoriteten gissat så var Älsklingen MYCKET piggare då än i morse då det vankades shopping ;)

Så han satt och svor i soffan när första målet kom efter en minut, åt FEL håll. Och så skrek grannen så väggarna höll på att trilla dän. Och resten av Las Palmas tjoade så fort som det hände något.
Så lugn o ro ska jag väl inte skriva.

Och bullarna, hur blev dom?
Ja sanningen att säja så märkte jag ingen skillnad.
Fast vi är så snuviga här så Älsklingen är helt förstummad över hur man helt kan tappa både smak- och luktsinne.
Ingenting smakar någonting.

Och problemet med att få reda på när Irma bakat någon liten "bakelse" kvarstår. Vi känner inte lukten av någonting.

Men koncistensen på bullarna var bra. Får se hur de blir efter några dagar eller efter att ha tinats upp.
Det är det stora provet.

Nu en god natt!
/Y

 


Kommentarer
Postat av: Freja

Åhh, liverapport direkt från baket! Önskar jag kunde få smaka dem live oxå....

2011-12-10 @ 21:48:49
URL: http://blogg.amelia.se/reddevil/
Postat av: gunsan

Vilken vansinnigt spännande bakning;))

Lite grann så att jag kliar mitt gråa hår o ler, hmhnm, kanske jag skulle kunna ha fixat ihop mina två recept som jag velade mellan........men med min sagolika (o)tur när jag bakar så hade hela rasket hamnat i komposten......fast där kanske man inte ska kasta jäst;))



Nu hoppas jag att det blev supergoda o härligt gula bullar, ser fram emot en fortsättning;))



kramizzzzzz

2011-12-10 @ 21:49:30
URL: http://nybogunsan.blogspot.com
Postat av: Ewa (mamma till 6 döttrar)

Mums!! Jag och familjen tar flyget ner och kommer på fika ;)

:) Vi ska baka katter i morgon tänkte jag :) Och eventuellt lite saffransskorpor :) Mums!!



Kram till dig

2011-12-10 @ 23:19:37
URL: http://tjejmorsan.blogg.se/
Postat av: Jenny

Oj, här har det bakats ser jag - härligt!

Jag har gjort ett litet eget real-lifeinlägg:



http://jennysviktigaliv.blogspot.com/2011/12/en-egen-liten-real-life.html



då jag ju missade det där med julgranen pgr av ingen internetuppkoppling...



kram kram

2011-12-10 @ 23:33:05
URL: http://jennysviktigaliv.blogspot.com
Postat av: Camilla

Oj,vad goda dom såg ut att vara. Vad roligt att alla hjälptes åt.

Kram på dig!

2011-12-11 @ 08:14:37
URL: http://cammo69.blogspot.com
Postat av: Therese - Sockenvägens Söta

Vilket härligt bakinlägg, blir sugen att fortsätta mitt bakande från gårdagen bums. Önskar dig en fin tredje advent med familjen <3 KRAM

2011-12-11 @ 08:50:25
URL: http://lurans.blogg.se/
Postat av: Kina

Vad roligt att få följa med i ert lussbullsbak :) Här var det också fotboll på TV:n men jag satt mest vid datorn. Nu ska jag sätta igång med mitt lussebullsbak. Ha en bra 3:e advent.

Kram Kina

2011-12-11 @ 09:17:55
URL: http://kinasvardag.blogspot.com/
Postat av: Sofia

Dom ser ju helt strålande ut! Härligt. :)

2011-12-11 @ 14:50:21
URL: http://borninmay.blogg.se/
Postat av: Lisa

Ja en vacker dag så ska jag göra inlägg om alla traditioner.. inte just nu =)

Sen kanske..

Fick lov att byta blogg idag med.. Men men..



Vad gott och roligt med lussebullsbak =)

Vad duktiga och husliga ni är!



Ha en underbar dag!

2011-12-11 @ 14:52:32
URL: http://lisamariaandersson.blogspot.com/
Postat av: Ewa (mamma till 6 döttrar)

Kom på att jag skulle fråga vad saffran kostar hos dig?

Mamma och pappa åker ju ner nu så jag kanske kan tigga till mig lite saffran av dem :)

2011-12-11 @ 15:45:52
URL: http://tjejmorsan.blogg.se/
Postat av: Anna

Åh, vad kul att ni kunde baka alla tillsammans! Mysiga bilder tar du också!

2011-12-11 @ 16:21:08
URL: http://smid.blogg.se/smidsfashion
Postat av: Miriam

Härligt att du delar med dej av din bak-historia! För det är väl så här de flesta känner det när man ska dra igång....Här har det slutat att grejas för att det ska grejas, här grejas det för att JAG vill nu! Visst har jag också mina "måsten", men dom är för att jag vill. Kan dock sakna det där med att ha ungarna med när set skulle bakas lussebullar och pepparkakor. Så nu för tiden bakar jag bara lussebullar, pepparkakor är alldeles för tråkigt att baka själv.=)Ser att du också snörvlar och snorar. Själv mår jag faktiskt ganska bra nu och har både fria luftvägar och röst tillbaka. Hoppas att det fortsätter så här.....

Fortsätt att krya på dej!

Kram Kram Miriam

2011-12-11 @ 18:22:05
URL: http://bamsebusfunderingar.blogspot.com
Postat av: Annelie

härligt inlägg om bakning :-) vi bakade här hemma också, i fredagskväll och det gick bra :-) och gott blev det också..



Du, det syns väldigt mycket att du har gått ned en massor!!

2011-12-11 @ 18:47:30
URL: http://anneliestankar.wordpress.com
Postat av: AnneliH

Vilken härlig familjetillställning :) Slutet gott allting gott :)

2011-12-11 @ 21:56:54
Postat av: Alfva - i preggoland!

Haha, du är ju bara för rolig! Jag ger mig inte ens på lussebullar, det är alldeles för många ingredienser och tålamodskrävande för att jag ska ha en susning. Fast förra året fick jag hjälp av en väninna och då blev de riktigt goda. Ja, tills karln slängde in dem varma i en plastpåse, knöt åt och frös. Varma. Behöver jag säga att de var som tegelstenar efteråt?!



Tack för kvällens goda skratt i alla fall. Nu när man äntligen börjar resa sig ur förkylningsträsket kanske jag orkar komma igång med bloggandet igen på riktigt!

2011-12-11 @ 22:11:22
URL: http://alfvan.wordpress.com
Postat av: Fnulan

MUMSfillibabba!!!!!

2011-12-11 @ 22:11:39
URL: http://fnulan.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0