Skrivet den: 2010-12-28 Klockan: 23:29:59

28 december 2010 Julrevbensspjäll....mumma

Nu ska vi se om jag kommer ihåg hur jag gjorde mina lyckade revbensspjäll på julafton. Många gånger tar jag ett recept, tittar på det för att få ett hum om hur man gör, och så gör jag som jag kan och vill sedan.
Det blir kul och överraskande.
Och många gånger bra.
Problemet är att nästa gång jag ska göra om det så kommer jag inte ihåg hur jag gjorde.
Bäst är alltså att skriva ner hur jag gjorde på en gång.

Detta var ju första gången som jag försökte mig på spjäll. Har länge varit nyfiken på att prova men lite för feg. Så har jag heller aldrig sett något bra erbjudande på färska spjäll i mataffären.
Men nu så...
Det var erbjudande.
Jag köpte ett par i förra veckan som jag skulle öva på innan själva provet på julafton. Men så mitt i all julstress så glömde jag bort dem i kylen.
De blev förstörda.
Det blev ingen övning. Det blev pang på rödbetan. Och det gick vägen.



Revbensspjäll med julsmak

Jag köpte två rader med spjäll. Lika långa som långpannan. Vikt ingen aning.
Enligt receptet så skulle man skiva ner en morot och en lök i långpannan och lägga gallret ovanpå. Så spjällen ovanpå detta.
Först salta och peppra rejält på spjällen.
Skjuts in i ugnen på 175 grader.
Meningen var nog att fettet på spjällen skulle smälta ner i grönsakerna och bilda en sky som man skulle ösa spjällen med. Men eftersom mina kom utan svål så blev det ingen sky att ösa med. Men det gick bra ändå.
Köper du spjäll med svål så skär skåror i det innan du lägger dem på gallret alltså.
Så fort det blir sky i långpannan så öser du spjällen med det. För mig så blev det alltså ingen sky.
När det hade gå en sådär 1½ timme så började jag pensla spjällen med en sås gjord på ½ dl honung, saften från 2 apelsiner, lite soya och så nån msk kanel. Det skulle ha varit riven färsk ingefära istället för kanel men det fick jag inte tag på. Det blir nog gott det också.
Så penslade jag på lite då och då. Och vände lite då och då under 2 timmar. Totalt stog de inne en sådär 3 timmar, från klockan 17-20.
På slutet drog jag upp värmen till 200 grader för att få lite grillyta, men det gör man som man vill.
Jättegott och jättesaftigt.

MUMS!!!

Kommentarer
Postat av: Nina - Glamourmamman

Vad kul med en ny design på bloggen :-) Och kul att läsa om hur du hittade till mig!



Sv: Carolina har gjort en bloggpaus, hon var nog ganska trött på trista kommentarer... Men jag hoppas och tror att hon snart är tillbaka!



Ha en fin dag!

2010-12-30 @ 14:05:01
URL: http://glamourmamman.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0