Skrivet den: 2015-01-22 Klockan: 12:56:42

Här kommer det julmat

....för jag måste verkligen dela med mig när jag kommer över/lyckas få till något riktigt gott. 











Men så gick förra veckan, förra helgen, snart denna veckan och snart är det helg igen. 
Livet går här skulle man kunna säga. 
Eller rusar...

Intensivsvenskakursen är snart slut här. 
Dags för examensprov. 
Och sen blir jag väl arbetslös kan jag tro. 
Jag tror faktiskt att jag ser fram emot det. 
....ett litet tag i alla fall. 
Innan jag ska ta tag i det där som ska göra mig vuxen, rik och berömd. 
Vad nu det ska vara. 

Mot nya mål. 
Mot nya utmaningar. 
Mitt 2015. 

I alla fall. 
Recept. 

Varje år är INTENTIONEN att prova på att laga något nytt till jul. Att inte bara ha de gamla vanliga rätterna utan även något nytt som kanske kan bli en ny jultradition. 
Intentionen som sagt....

Just till jul brukar jag ju vara så stressad att jag knappt hinner med de gamla vanliga rätterna, men till nyår brukar jag vara lite lugnare. 

I år gjorde jag visserligen, för första gången i mitt liv, trots att det är en klassisk nyårsrätt, helstekt oxfilé, som blev så jäkla kalasbra och precis på sin bästa punkt så att säga. 
Men jag hann inte med att göra det som jag skulle ha till. Tillbehöret kom jag inte till skott med förens till förra helgen. Och det var jäkligt synd, för det hade passat jättebra till köttet. 

Dock måste jag ändå slå mig lite för bröstet och skryta med att jag gjorde ju i alla fall både gravad lax och egenkokt julskinka till jul för första gången i år. 
Visserligen gick bägge skapelserna åt fanders, men jag gjorde dem i alla fall. OCH de serverades på julbordet. 

Och så har jag ju skapat de nya jultraditionerna; valnöts- och katrinplommonbröd och glögg- och pepparkasköttbullar som nuförtiden nästan alltid blir perfekta. 
Märks det att jag älskar mat?

Men receptet då. 
Jo vi tittar alltid på Jamie Oliwer på TV under fredagsmyset när vi äter fryspizzor. 
Kulturkrock men det är vad vi orkar med. 
Hur som helst, laga-mat-kanalen är det som passar bäst när man ska titta på vuxen-TV med skitungarna. De diggar Jamie. 

En fredag var Jamie inställt och de visade en annan kock, Loraine som lagade sina julklassiker. Bland annat spännande grönsaker att ha som tillbehör. Och jag fastnade för denna. 

Skär morötter i centimetertjocka stavar. 
Bryn i olivolja i stekpanna tills de blir mjuka, gyllene och karamelliserar sig. 
Blanda ner valnötter och delade katrinplommon. 
Pudra över kanel och lite salt. 
Blanda och servera. 






Hon Loraine, gjorde lite annorlunda. Men detta är vad jag gjorde och det blev kalasbra. 

Har gjort om det och om man inte vill ha julstämning på måltiden så kan man få lite mellanösterstämning. Kanske till couscous och nån kikärtsröra. 
Man får prova sig fram. 
Jag skulle ha haft det till baconlindad och fetaostfylld helstekt oxfilé med potatisgratäng och hallon-rödvins-sås på nyårsafton. 
Men så blev det alltså inte nu. 
Det blev bra ändå. 

Jäklar vad hungrig jag blev nu....

/Y


Kommentarer
Postat av: Freja

Jag blev oxå hungrig nu, så gott det låter och ser ut!

2015-01-23 @ 21:50:36
URL: http://frejareddevil.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0