Skrivet den: 2013-06-19 Klockan: 15:14:14

Här lägger jag in sill

...för första gången i mitt LIV ;)
 
Ja, håll i er!
Nu håller jag på med något mycket avancerat och svårt.
Lägger in sill.
Ha ha.
Nej de har sagt att det ska vara jättelätt och jag ska prova på att grava lax någon gång också. Men en sak i taget.
Nu sill.
 
 
 
 
Halv ETT i natt kom jag på att jag hade ett KILO rensade sardiner i kylen som behövdes tas om hand. Sardiner ja, för här finns inte sill. Och efter mycket efterforskande och frågande så har jag kommit fram till att sardiner och sillar nog är av samma familj.
Framtiden får utvisa.
 
Och ett kilo och ett kilo, det är det ju inte. Det VAR ett kilo när de var sardiner och han vägde dem. Efter rensning och urbening, som jag med glad hand överlät åt fisk-snubben, var det kanske ett GRAM kvar ;)
De är ju inte stora de däringa sardinerna..
 
Reflexion nummer ett: Sill och sardin är INTE lika stora. Vi får se om det ens blir någon ide att skära dessa små stackare i bitar.
 
 
 
 
Så upp halv ett i natt för att titta på var det var som jag hade kommit hem med och få de små stackarna i nån form av blöt.
När man köper inläggningssill i Sverige så kommer de ju i saltlake och är vita. Så de borde ju behöva komma i nån form av salt bad som tvättar ur allt det röda blodet.
Blev ni kräsmagade un? ;)
Här får man köpa färsk fisk och leta sin egna lösning.
 
Nu hade jag ju tragiskt nog inte googlat alls om att lägga in sill och så var ju klockan nästan gryning, så jag beslöt att doppa dem i nån form av saltbad och sedan lägga dem i vatten och vänta på morgondagen.
Fick även ställa mig och pilla bort skinn på sillabetarna för det ingick tydligen inte i spansk fisk-rensning.
Soporna luktar skunk idag kan jag meddela ;)
 
 
 
 
Men så idag har jag googlat och snurrade in på denna sidan Penilla och hennes nordiska kök, där hon berättar hur man lägger in sill från grunden >>>. Så nu ligger de stackars små sardinerna i saltlake. Och i morgon, allra senast, så måste jag få i dem i inläggningen om de ska bli klara till helgens midsommarfirande.
 
 
 
 
För det går ju inte ann att köpa sillburkar på Ikea eller i södern, för dyra pengar, som innehåller fyra sillbetar, när jag och numera även Guldklimpen är sillälskare.
Det blir till att lära sig detta.
 
Jag återkommer med resultatet.
OM det blir något resultat ;)
 
/Y

Kommentarer
Postat av: anna

ja gillar it sill :P meeeen de hör midsommar till så wtf :P kör hårt!!

Svar: Det hör ju till och ovar man så kanske man lär sig tycka om det....man vet aldrig ;)
Yohanna i Las Palmas

2013-06-19 @ 16:39:37
URL: http://fames.se/blondinah/
Postat av: Marie-Louise

Det kommer nog bli bra det där. Min mamma lägger alltid in från grunden (alltså färsk fisk) och det blir alltid väldigt bra :) Kram

Svar: Då bestämmer vi att detta blir kalasbra också ;)
Yohanna i Las Palmas

2013-06-19 @ 20:17:25
URL: http://www.madredetres.blogg.se
Postat av: Mor o Far

Spännande !

Svar: Fortsättning följer.
Yohanna i Las Palmas

2013-06-19 @ 20:25:05
Postat av: Freja

Spännande! Kul att du experimenterar själv!

Svar: Ja vad 17 ska man göra. Lägga dyra pengar på köpesill? ;)
Yohanna i Las Palmas

2013-06-19 @ 21:42:22
URL: http://frejareddevil.wordpress.com
Postat av: Ansibecki

Lycka till med inläggningen! Jag tror sill och sardin är samma fisk. Det heter bara olika beroende på vart de fångas. Om jag inte minns fel...

Svar: Jag litar på dig då ;) Jag tror nog också det blir bra det här.
Yohanna i Las Palmas

2013-06-19 @ 22:20:01
URL: http://www.ansibecki.blogspot.com
Postat av: Ann-Mari

Detta behöver jag inte lära mig för jag tycker inte om sill!! :-)
Ha en fin midsommarhelg!
kram
Ann-Mari

Svar: Man kan aldrig veta FÖR mycket ;) Man vet aldrig, en dag kanske du börjar tycka om den... ;)
Yohanna i Las Palmas

Postat av: Emilie

Hej!

Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

Med vänlig hälsning,

Emilie
Hittarecept.se

Svar: Tackar tackar men jag vet inte om jag har så dar jättemånga recept. Jag kikar in hos er så får jag se vad det är för något.
Yohanna i Las Palmas

2013-06-25 @ 12:48:36
URL: http://www.hittarecept.se
Postat av: Emilie

Hej! Ja, titta gärna in på vår sajt så kan du se vilka andra bloggar som redan har gått med. Det gör inget om du inte har så många recept, så länge det finns åtminstone ett så kan du lägga till din blogg.

Maila gärna till [email protected] om du skulle ha några frågor.

Hoppas vi får se dina recept hos oss inom kort!

Mvh,
Emilie
Hittarecept.se

2013-06-28 @ 12:02:58
URL: http://www.hittarecept.se
Postat av: Lina

Hej! googlade "lägga in sardiner som sill…" och hamnade här :)) så undrar ju så klart - hur gick det med sardinerna, funkade det?? Jag bor i Los Angeles, är inte helt förtjust i köpesill, och har hittat sardiner i min fiskaffär…vågar jag…? Fin blogg för övrigt, måste läsa ikapp lite nu - tusen tack!! L.

Svar: Hej och vad kul att du hittade hit. Nu när du säjer det så skrev jag aldrig om hur det gick med sardinerna. Slarvigt! Men det gick jättebra. Tipps är bara att försöka fp tag på stora sardiner. Mina var alldeles för små. Det blev inget av dem när de väl var rensade och klara. Men smaken blev som den skulle. Lycka till och hör gärna av dig och berätta om hur det gick för dig.
Yohanna i Las Palmas

2013-12-07 @ 01:04:23
Postat av: Lina

Tack!!! Jag måste filéa själv…killen i fiskaffären vägrade i o m att de är rätt små… Ska köpa ett par och prova, har inte filéat fisk sen jag var på kollo, hahaha. Så vi får se. Men super att veta att smaken funkar i alla fall - tack Yohanna!! xx

Svar: Oj oj filéa själv. Avancerat. Plocka ut de största sillarna bara.
Yohanna i Las Palmas

2013-12-08 @ 07:47:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0