Skrivet den: 2012-10-20 Klockan: 11:57:42

Här har vi strâlande blâ himmel

....och det svarta vädret frân igâr har pâ nâgot mystiskt sätt gâtt upp i rök. Det blir ingen loppis idag, det blir stranden. Och det är nog plânboken bara glad över.
 
 
 
 
 
 
Idag pâ Facebook hände det nâgot konstigt, som fick mig helt ur fas. Tänk vad fejjan kan ställa till med.
Sâ här var det.
En supermamma/mormor skrev igâr pâ Facebook att hon barnvaktade sitt yngsta barnbarn och att hon satt och väntade pâ att sin dotter skulle komma hem frân lite egntid.
 
Egentid? - svarade jag lite skämtsamt, eller det var i alla fall menat som lite skämtsamt, som mamma sâ vet man ju hur det är det där med egentid, sâ högt eftertraktat men sâ ofta bortprioriterat för nâgot annat.
Här har vi inte haft nâgon egentid sedan ungarna föddes, fortsatte jag ;)
 
Men till svar fick jag, inte dâ frân supermamman/mormodern utan frân egentids-mamman, att om ni nu inte haft nâgon egentid pâ sâ länge, varför tar ni er inte och gör nâgot istället för att sitta och gnälla.
 
Och jag tog faktiskt illa upp, jag blev jätteledsen. Tänk att den där förbenade Facebooken ska ha sân makt över en att vem som helst, och folk som man inte ens känner, ska ha makten att fâ en helt ur fas sâ där.
Men jag började fundera - är jag en gnällspik som inte tar och fixar saker som jag är missnöjd med?
 
Nej det tycker jag faktiskt inte.
För det första, sâ bor inte min familj här. Men varje gâng - nâja kanske inte varje för ekonomin tillâter inte nâgra aktiviteter av kostsamma nivâer - som de är här sâ övar jag mig i att lämna bort ungarna och göra nâgot själv med Älsklingen.
 
För, för det andra sâ litar jag inte riktigt pâ min svärmor och känner mig inte bekväm med att lämna ungarna där. Dâ föredrar jag att INTE ha nâgon egentid än att ha egentid och inte kunna njuta av den.
 
Och här kommer vi till det tredje, att jag inte VILL lämna bort dem. Jag känner pâ nâgot sätt att har jag nu skaffat dem sâ ska jag klara av att sköta dem ocksâ.
Är det helt galet att tänka sâ?
 
Det är pâ nâgot sätt att - jag kan själv - försenad 2-ârs-trots kanske ;)
 
Jag har en känsla av, och nu vill jag inte skapa nâgot ramaskri här, men att yngre mammor har en tendens att ta mer hjälp av sina föräldrar än lite äldre mammor. Och nu beror det säkert pâ andra saker ocksâ som familjeförhâllanden och personlig mognad.
Men lite generellt tänkt.
 
Och det är ju inte sâ himla svârt att vara en bra mamma när man fâr avlastning, fâr komma ut pâ egentid, fâr leva sitt egna liv och sova ut nân gâng ibland.
För, för mig, är det de som gör att jag blir besviken pâ mig själv som mamma. Att jag är trött, ledsen och känner att livet rinner ifrân mig.
 
Sâ där ja. Lite filosofering sâ här pâ lördagsmorgonen.
Nu ska vi gâ till stranden ;)
 
/Y (gnällspikan)

Kommentarer
Postat av: Anna

Hör mycket tjat om egentid från småbarns-föräldrar och det säger att det är så viktigt att få tid för sig själv och komma bort från familj/barnen!

Men hallå?! Skaffar man inte barn/familj för att man vill vara med dem? Det är ju liksom inte så att det kommer som en chock väl att barn behöver tid av sina föräldrar?! För att skaffa barn är ju en stor omställning i livet som kräver ett litet annat liv än utan barn!

Usch, jag kan skriva spaltmeter om detta för jag tycker att det är så märkligt!

Jag är helt med dig Yohanna att man faktiskt har ett ansvar för sina barn och jag tycker det är skrämmande att man inte vill vara med dem när man har skaffat dem!

Ha en bra lördag och släpp den konstiga mammans kommentar!

Kram


Svar: Jag håller helt med dig Anna om detta med att vara med sina barn. DOCK blev det inte riktigt som jag tänkt mig att vara mamma och jag kommer till korta i de mest märkliga situationer. Det kan ibland hjälpa då att få ta på sig fina kläder och gå ut med väninnan ;)......Ibland säjer jag för ibland så räcker det med att jag får trevliga peppande kommentarer på bloggen ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-10-20 @ 12:19:50
URL: http://www.smid.blogg.se/smidsfashion
Postat av: Teskedsmamman

Man är ingen dålig förälder om man anser sig ha behov av egentid.
Man är ingen dålig förälder om man inte har behov utav det.
Däremot det här att lägga värdering i människors olika behov är mer märklig, mer märkligt än att människor faktiskt har olika behov.


Jo, man skaffar barn/familj för att man vill vara med dem men man upphör inte att existera som egen individ eller ha egna intressen bara för att man skaffar familj.
Att ha egentid kan innebära att gå till frisören, sitta på stickcafé eller gå och simma. Ska man inte få göra sådant bara för att man är förälder? är det en bra miljö att släpa med barnen i? Har de det inte bättre hos pappan/far- eller morförälder då?

Man är inte oansvarig bara för att man kanske vill gå till gynekologen ifred och ta en latte på vägen hem...

Yohanna: Personligen hade jag nog skrivit "Du, jag skämtade" eller liknande på hennes kommentar, man ska inte ta vad som helst bara för att personen missförstod, är en surkärring eller bara otrevlig i största allmänhet.

Svar: Nej man får se till att inte tappa bort sig själv mitt i alla denna mammahetts. Något jag kan känna att jag gör ibland när det inte finns ork kvar att vara Yohanna ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-10-20 @ 12:53:31
URL: http://www.teskedsmamma.se
Postat av: Petra

Har inte haft egentid på snart 7 år :-) men känner inte att jag har behov av det heller faktiskt! Kanske för att jag redan haft nästan 40 års "egentid" innan barnen kom till världen! Lämnar heller inte barnen till någon jag inte litar på och saknar släktingar här - även om hyresvärdinnan gärna vill vara barnvakt så litar jag inte på det. Tar alltid med barnen och väljer att göra saker MED barnen - och ikväll ska vi fira bröllopsdagen MED barnen - hör och häpna! :-)

Kram på dig - livet som mamma ser annorlunda ut i Spanien där man bara har 4 månaders mammaledighet mm istället för Sveriges ca 1,5 år och rätt att ha syskon på dagis när man får bebis osv

Svar: Många grattisar på bröllopsdagen. Jag såg att ni dansat flamenco. Visst är det annorlunda här mot i Sverige att vara mamma. Tyvär har jag ju aldrig upplevt att vara mamma i Sverige, så det är lite svårt att jämföra realistiskt. Jag har bara teorier ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-10-20 @ 13:02:03
URL: http://bloggen.willvin.se/
Postat av: Marie-Louise

Det måste vara helt upp till var och en att få ha egentid. Inte är man en dålig förälder bara för att man vill ha egentid. Visst man skaffar barn av egen fri vilja men man slutar inte vara en individ bara för att man blir förälder. Egentid behöver inte vara märkvärdigare än att få gå till mataffären själv, ut och ta en morgonpromenad själv (eller med ett sovande barn i vagnen - anser jag också är egentid), läsa en bok i lugn och ro i soffan medan barnets/barnens pappa leker med barnen m.m. Egentid behöver INTE kosta pengar och behöver inte betyda att man går på krogen! Jag tycker faktiskt att alla har rätt till att få egentid! Och jag tror att den största anledningen till att äldre mammor INTE har egentid faktiskt beror på att deras egna föräldrar också är äldre och alltså kanske inte orkar/kan vara barnvakt....

Svar: Jag är helt överens med dig, det bestämmer var och en och det finns massa olika former att utöva den. Och vilken bra reflektering av detta med äldre mammor och deras föräldrar.
Yohanna i Las Palmas

2012-10-20 @ 13:39:16
URL: http://www.madredetres.blogg.se
Postat av: Catarina

Jag tycker det är upp till var och en om och hur man vill ha egentid. Jag skaffade mina barn för att ha hand om dom själv, tyvärr blev jag sjuk så nu måste jag ha dom på dagis/fritids på dagarna. Det känns men samtidigt vet jag att jag inte klarar att ha hand om dom hela dagarna. Tyvärr älskar en del att bedömma andra och en del ska visa hur bra mammor dom är. Var dig själv! Du är den bästa mamman till dina barn och du vet vad ni behöver. Det kan ingen annan säga!

Ta hand om er! Kram

Svar: Jag håller med dig, det är upp till var och en, om man vill ha och hur man vill ha den. Det lägger jag mig inte i. Jag vet bara hur JAG har det. Hoppas att du blir bättre fort eller att det KÄNNS bättre i alla fall.
Yohanna i Las Palmas

2012-10-20 @ 14:11:12
URL: http://keckla.bloggplatsen.se
Postat av: Marlene

Allt beror väl på vad man lägger i uttrycket "Egentid"? Man behöver ju inte lämna bort barnen för att låsa in sej i badrummet och ha hemmaspa några timmar. Det kan man göra medan de sover eller pappan har koll på läget. Att ta en promenad eller handla ensam är väl också egentid. Det är iaf så man får tänka när man är ensamstående...
När man skaffar barn är man låst i 18-20 år framöver, så är det bara.

Svar: Absolut! Det finns många typer av egentid och var och en måste hitta sin lösning.
Yohanna i Las Palmas

2012-10-20 @ 14:23:46
URL: http://fdensammamamman.blogspot.com/
Postat av: Anonym

Fattar inte att du kan säga att du inte har någon egentid. Jag har läst mer än ett blogginlägg om hur du går på restaurant/krogen med din väninna och är borta mer eller mindre hela natten medans din man passar barnen. Räknas inte det?

2012-10-20 @ 14:37:26
Postat av: stefan

Hej
Att lämna bort barnen en stund och egentid tänker jag i nte kommentera eftersom jag inte har några barn, men däremot ironi och internet.
Det är jättesvårt med ironi på internet och facebook jag tänker alltid två gånger innan jag publicerar något och försöker alltid vara övertydlig.
Kan det vara så att hon missförstod dig, och kanske missförstod du henne. Kanske var det inte något att bli ledsen över?

Ha det bra i solen.

Svar: Hädanefter kommer jag också att tänka till två gånger, eller fler. Tänk att det måste hända en olycka för att man ska lära sig. För visst tror jag att allt är ett stort missförstånd.
Yohanna i Las Palmas

2012-10-20 @ 16:40:14
Postat av: Anna i Qatar

Är du glad är dina barn glada! Tror jag..


Svar: Ha ha du är positiv du. Om det vore så enkelt så skulle jag skratta hela dagarna bara för att få dem att vara glada. Tyvärr så tycker de att jag är dum för det mesta ;) Skämt å sido, jag förstår vad du menar och håller med.
Yohanna i Las Palmas

2012-10-20 @ 17:21:12
URL: http://lifeaccordingtoskog.devote.se
Postat av: Fryntliga Fia

Nu har jag rätt stora barn, där jag får en massa egentid vare sig jag vill eller inte.
Men när de var små hade jag ingen sådan, och jag tror som hos dig, att jag faktiskt valde det. Har alltid värderat tiden med dem högre än egentid (låter martyriskt, men sant) även om gudarna ska veta att det kanske hade behövts...

Fast var sak har sin tid. På ett kick är barnen stora och jag ångrar inte en sekund att jag, maken och barnen haft egentid tillsammans :)

Svar: Det är nog så att det behövs has tid även om man kanske kommer att ångra det när man sitter där och ungarna är stora. Men ibland så blir det bara FÖR mycket ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-10-20 @ 17:23:46
URL: http://www.fryntligafia.blogspot.com
Postat av: AnneliH

Det skrivna ordet misstolkas ofta. Eftersom nästan 50+% är kroppsspråk och tonfall går inte att utläsa.
Hoppas ni hade en bra dag på stranden! :)

Svar: Jag kommer ihåg att du skrev en gång om detta i Real Lifen. Visst minns jag rätt?
Yohanna i Las Palmas

2012-10-20 @ 17:25:14
URL: http://www.shaggkvist.se/anneli
Postat av: nadjaisabelle

Alltså?! Haha seriöst.. du lär ju skriva ett inlägg om det. Förlåt men du har valt själv att inte ha egentid? Och oavsett om man är 19 som jag eller 40+ när man är mamma så MÅSTE man nångång ha egentid för att bygga upp sina krafter igen. Om du nu inte ha läst de så är jag ensamstående och ibland behöver göra saker bara för mig. Nu va de första gången på två månader som jag va ifrån mitt barn. Det tog emot men jag behövde det. Sluta gnäll kvinna !!

Svar: Ska vi vara på den nivån så väx upp själv och sluta gnäll, ......pilutta ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-10-20 @ 19:27:24
URL: http://nadjaisabelle.blogg.se
Postat av: Malin Wallin

Härlig blogg, allt bra? :D

2012-10-20 @ 20:28:49
URL: http://malles.webblogg.se
Postat av: Lena

Oj oj .....Bry dig inte om vad de säger på FB! Egentid ??? Jodå det kommer när barnen blir stora och nu har jag det!Även om jag hade min familj nära så hade iaf mina föräldrar och svärföräldrar annat att göra ! Visst träffade de barnbarnen men inte för att jag skulle ha egentid! Men jag hoppas jag kommer ihåg hur det var om/när jag får barnbarn så mina egna barn iaf någon gång får sova ut/festa/ eller vad de nu vill ! Heja dig du fixar det galant ! Hälsar Lena

Svar: Jo jag har nog en känsla av att man får igen det med råge när de blir större. Då kommer jag att sitta där och känna mig övergiven när DE vill gå ut på egentid ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-10-20 @ 20:38:25
Postat av: Jenny

Det dar med egentid ar ju nagot som ar i ropet nu, har svart att tro att mina foraldrar visste vad egentid var for nagot nar jag var liten. Men nu pratar var och varannan foralder om hur viktigt det ar med egentid. Viktigt for vem? For barnen eller for foraldrarna? Jag ar faktiskt inne pa din linje...att har man skaffat dem sa ska man val oxa spendera tid med dem. Det behover ju inte betyda att man ar martyr. Jag tycker dessutom att om man jobbar heltid sa borde varje foralder prioritera sin fritid tillsammans med sina barn. Men det ar vad jag tycker. Men jag respekterar saklart andras asikter. Alla far gora som de vill. Saklart!

Men lat ingen okand manniska pa fejjan forstora din dag/kvall....ironi fungerar inte alltid pa internet. :)

Nu sover barnen....egentid alltsa. ;)

Svar: Ja jag tror att mina föräldrar lämnade bort oss barn till farmor & farfar en gång om året och då åkte de och handlade julklappar ;) Så visst det är något som blivit modern på senare tid. MEN jag tror nog att det är viktigt att ha egentid, och det har jag, OM man vill ha det.
Yohanna i Las Palmas

2012-10-20 @ 20:48:45
URL: http://www.iwales.blogg.se
Postat av: Anonym

Tycker att du har egentid med jämna mellanrum. Går ut med väninnor eller ordnar tjejmiddag. Ryck upp och skaffa ett liv istället för att gnälla och vara patetisk. Lämna dina barn till deras farmor, så värdelös kan hon inte vara, hon har ju egna barn. Det är nog du som behöver komma ut i verkligheten. Det kan inte bara vara dina föräldrar som är bra barnvakter. Väx upp!!!!

2012-10-20 @ 21:26:03
Postat av: Ansibecki

Oj, detta var visst ett ämne som engagerade folk. Jag har också varit med om flera gånger att bli missförstådd på facebook så jag tror jag förstår hur du känner det. Ofta tänker man in tonläge och miner när man skriver och så tolkar läsaren in nya tonlägen och miner, på sitt eget sätt. Precis som i kommentarer till en blogg.
Jag beundrar dig som uppfostrar dina barn så långt ifrån dina egna föräldrar och ditt eget hemland. Visst förstår jag att du har hjälp av din man och kanske någon mer men det är ändå något visst med sin egen familj. Jag tycker mina föräldrar bor långt ifrån och då är det bara drygt 20 mil...

Svar: Ja det var förfärligt vad det var svårt att få fram vad man egentligen vill ha sagt. Kanske skulle börja med att video-inlägga på facebooken ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-10-20 @ 23:06:42
URL: http://www.ansibecki.blogspot.com
Postat av: Madde / Mamma och nybliven fröken

Tycker det där med egentid är ett konstigt begrepp. Lika som att man ska ha egentid från sin partner osv. En jag jobbade med i våras sa att hon inte är förvånad att så många förhållanden spricker idag när samhället är uppbyggt på att var och en ska ha tid med sig själv, och att många idag lever ett liv där "ensam är bäste dräng" och där man ska vårda sig själv i första hand och andra i andra hand. Jag har ofrivillig "egentid" varannan helg och hatar det. Som ensamstående mamma från plusset på gravstickan som 19åring tills idag 8 år och 10 månader senare kan jag inte annat än säga att jag hatar att vara ifrån sonen och har så gjort sedan vi började med varannan helg schemat. Barnvakt i bemärkelsen barnvakt har haft haft 2 gånger under 8 år (räknar inte barnvakt som när pappan tar sonen.) Jag vårdar relationen till min son, han och andra barn är barn så kort tid. Egentiden kommer man få när barnen är tonåringar och vuxna då vi ser dem mindre och mindre.

Svar: Javisst, de är ju små så kort tid. Och det måste vara hemskt att köra varannan vecka. Jag är FULL av beundran för alla ensamstående som klarar detta själva.
Yohanna i Las Palmas

2012-10-21 @ 08:10:09
URL: http://www.saramadeleine.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0