Skrivet den: 2012-07-15 Klockan: 15:05:41

Real Life - Veckohandling

Finns det något mer oglamouröst än att åka på veckohandling?
Det är helt omöjligt att piffa till det  och få det att låta mer spännande än vad det är.
Det ska handlas hem mat som sedan ska ätas och komma ut på det andra sättet, ett evigt kretslopp. Och det som man släpat hem blir sopor och ska bäras ut igen ;)
Det är ingen ände på det roliga.
Det är väl därför som man läser om det så "ofta" på bloggar ;)
 
 
Efter förra veckans upphåll med Real Life, så är det dags igen. Veckans tema blir "veckohandling".
Utmaningen som NATURLIGTVIS alla är välkomna att deltaga i.
Om Real Life och vad det innebär kan man läsa här. >>>
Och de andra utmaningarna kan man se här. >>>
 
Vanligtvis så åker vi och veckohandlar EN gång i veckan och till EN och samma affär. Det tycker jag känns smidigast och det klarar vi oss på....för det mesta ;)
 
Min svärmor går och handlar nästan varenda dag och i massvis med olika affärer. Hon köper fisk i fiskaffären, frukt i fruktaffären. Vissa saker i denna affären och andra i andra affärer. Hon har ett heltidsjobb bara med att handla och när jag flyttade hit så tyckte jag att det var väldigt lyxigt att ha det så.
Hemma i Sverige hade jag bara åkt till Maxi och så handlade jag allt där. Här kändes det otroligt exotiskt och lyxigt att kunna gå till speciella affärer runt hörnet och handla färskt bröd, frukt eller fisk.
 
Men sen började jag  tycka att det var ett otroligt slöseri med tid. Tid som jag varken hade lust eller tid med att lägga på handling av mat. Och varför köpa fisk i fiskaffären när det är mycket dyrare där än i vanliga mataffären?
Men så denna veckan så fick jag ändra åsikt igen och det är BRA att man inte fastnar i sin vanliga vinkelvolt utan hela tiden tvingas att omvärdera sina åsikter och tyckanden.
 
Först så kom min väninna och hälsade på oss precis när vi höll på att bära in veckans påsar från handlingen och fick syn på alla blöjpaket som vi handlat på oss inför semestern. Vi började då att jämföra priser och det visade sig, till min stora förgrämelse, att jag handlat alldeles för dyra blöjor och att det fanns ett mycket billigare alternativ, fast i en annan affär.
Jag kunde knapt sova på natten av snålheten som sved i min själ ;)
 
Sedan så gjorde jag av en slump, en liten jämförelse av priserna på frukten och grönsakerna mellan min matvaruaffär och fruktaffären runt hörnet. Och det visade sig även där att jag betalat överpris.
Uj nu sved det otroligt mycket i ekonomitarmen.
 
Nectariner: 1,65 i affären, 98 cent i fruktaffären.
Persikor: 1,60 i affären, 70 cent i frukaffären.
Tomater: 1,15 i affären, 98 cent i fruktaffären.
Sallad: 3 euro i affären, 1,98 i fruktaffären.
uj, uj, uj...
 
Slutsattsen blir att jag nog borde omvärdera min bekvämlighet för att handla i bara en affär och börja introducera möjligheten att utöka mitt affärsregister lite.
 
 
Annars så handlar jag allt-som-oftast samma saker varje vecka. OM jag har tid och lust så försöker jag verkligen att göra matsedel inför den kommande veckan och får då automatiskt en inköpslista. Men det händer alltför sällan.
För jag använder, för det mesta, samma saker när jag lagar mat, dock däremot till olika matsätter.
Det är mjölk, yoghurt, jos, bröd, blöjor, läsk, vatten, tonfisk, vit fisk, frukt, grönsaker, köttfärs, ägg, kyckling, fläskfilé, pålägg, kvarg, ketchup, frysta grönsaker, konserverade bönor, krossade tomater och majs till Irma.
Jämt samma saker.
Tråkigt så det förslår.
Men praktiskt.
Och snabbt går det att handla.
 
 
Hur går det till hemma hos er?
- Veckohandlar ni eller varje-dag-handlar?
- Hur är priserna mellan de olika affärerna?
- Lönar det sig att jaga erbjudanden?
- Specialaffärer, handlar du i sådana?
- Och hur ska man göra veckohandlingen glamorösare ;)?
 
Som vanligt så skriv och berätta på din blogg, om det du VILL berätta om, tills på onsdag kväll, fota om du vill. Och lämna länken här i en kommentar till detta inlägg. Så gör jag en sammanställning på onsdag, så att vi alla kan gå in och kolla hos varandra.
/Y

Kommentarer
Postat av: Marie-Louise

Åh den här ska jag hänga med på :) jag är en sådan som går i olika affärer utifrån deras veckoblad... Oftast handlar jag på kvällen när det är lite folk i affärerna så att jag kan strosa runt och kika och handla i lugn och ro - utan familjen dock för dom är oftast kvar hemma :) visst det är tungt att bära men då brukar mannen min komma ut och möta upp, ibland förljer någon av mina stora döttrar med och handlar och då bär dom :) kram vännen

Svar: Det låter bra. Jag ser med spänning fram emot din berättelse ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-07-15 @ 15:22:49
URL: http://www.madredetres.blogg.se
Postat av: Hyrestanten

Jag skriver här eftersom det nog inte blir nåt blogginlägg. Det jag spontant ville dela med mig av just nu är hur något som normalt sett känns jobbigt och tråkigt, plötsligt verkar väldigt roligt eller tom ouppnåeligt. Efter att ha blivit kraftigt försämrad i hjärtsjukdom denna sommar kunde jag plötsligt inte längre cykla och handla maten, eller ens gå de två kvarteren med rullator. Snacka om att känna sig hjälplös! Grannarna och några andra vänner hjälpte mig men så fick jag hjälp genom kommunen med inköp. Vilken otroligt skön känsla att veta att jag kan få hem maten, även om jag så klart helst hade velat komma iväg på egen hand. För hur vänliga alla som hjälper mig än är, så känns det rätt privat att räkna upp allt man behöver till en främmande person och likaså att få allt upplockat hemma av andra främmande människor.

Svar: Så tråkigt att höra att du är dålig fortfarande och jag kan mycket väl förstå det där med att det känns jobbigt att ha andra handlandes åt sig. Hoppas att det blir bättre FORT så att du får komma ut lite. Krya-på-sig!!!!!
Yohanna i Las Palmas

2012-07-15 @ 17:17:32
URL: http://www.hyrestanten.blogspot.com
Postat av: Ewa (mamma till 6 döttrar)

http://tjejmorsan.blogg.se/2012/july/yohanna-nu-shoppar-vi-loss-bland-hummer-och-salta-pinnar-real-life.html

Jag är så avundsjuk på dig som har specialaffärer runt hörnet :) Vill oxå ha det så :)

Kram

Svar: Kul att du är med. Ja visst är det lyxigt med frukt-fisk och bröd affär. OM man handlar där då, vill säja ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-07-15 @ 18:25:18
URL: http://tjejmorsan.blogg.se
Postat av: Freja

Vi veckohandlar, eller, jag skriver en lista så får manen handla... Men jag vet inte om jag kan vara med den här veckan, jag kör en fotoutmaning den här veckan och jag vet inte om jag kan kombinera... Fast kanske ändå... Jag återkommer!

Svar: Det låter spännande. Får kila in och kolla vad du pysslar med denna veckan då ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-07-15 @ 20:20:39
URL: http://blogg.amelia.se/reddevil/
Postat av: Lena

Du frågade tidigare om förseningar av dina blogginlägg på webben? Idag, och nån annan gång också, skulle jag kolla om du hade nåt nytt inlägg, men det var ett inlägg jag redan läst. Så gjorde jag ett par andra saker och kollade sen igen kanske en halvtimme senare o då fanns det ett nytt inlägg, men det stod att det publicerats för typ 6 eller 8 timmar sedan..
Såg också att du köper spansk spagetti. Prova Barellas italienska. Skillnad som natt o dag. Visserligen dyrare men det är den värd! Den finns på Mercadona och El Corte, men de mellanstora affärerna med draklogon (kommer inte ihåg vad de heter!) har inte haft den.

Svar: Tack för att du berättade detta. Jag visst väl att det var något strul. Ska undersöka. Draklogon måste vara Hiper Dino som du menar. Det är en dinosaurie som de har som logga ;) Same same ;) Ska kolla efter spagettin. God pasta växer inte på trän ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-07-15 @ 22:34:23
Postat av: Anna

Denna gången SKA jag hänga på! Har redan börjat ett utkast så nu vore det sjutton om jag inte får till det!

Återkommer!

Kram

Svar: Känn ingen press bara ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-07-16 @ 12:01:09
URL: http://www.smid.blogg.se/smidsfashion
Postat av: Jenny

Här kommer mitt bidrag:
http://jennysviktigaliv.blogg.se/2012/july/en-real-life-igen.html#post-comments

Svar: Jättebra! Kul att du är med.
Yohanna i Las Palmas

2012-07-16 @ 19:26:13
URL: http://jennysviktigaliv.blog.se
Postat av: Freja

Jodå, jag lyckades knyta ihop utmaningarna, så här hittar du den: http://blogg.amelia.se/reddevil/2012/07/16/p-l-ata-och-lite-real-life-pa-det/

Svar: Kalasbra att du fick till det.
Yohanna i Las Palmas

2012-07-16 @ 19:42:51
URL: http://blogg.amelia.se/reddevil/
Postat av: Marie-Louise

http://madredetres.blogg.se/2012/july/real-life-veckohandling.html
äntligen är jag med i real-life :) Kram

Svar: Jättekul att du är med igen.
Yohanna i Las Palmas

2012-07-16 @ 22:14:33
URL: http://www.madredetres.blogg.se
Postat av: Anna

Så där ja! Nu är mitt bidrag klart då också: http://smid.blogg.se/smidsfashion/2012/july/real-life-veckohandling.html

Svar: Jag såg det. Kul att du är med. Men fy 70-singen vad ni är ambitiösa och duktiga ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-07-17 @ 13:23:40
URL: http://www.smid.blogg.se/smidsfashion
Postat av: Ruth i Virginia

Efter min man blev pensionerad, tyckte han om att handla åt oss. Han gick helst vid 10-tiden på morron. Jag undrade varför. Jo, sa han, då är det många mammor med bäbisar i affären. Han var en av de få män, som uppriktigt älskade bäbisar - inte bara våra utan alla bäbisar. Han pratade med alla och kunde komma hem med en livshistoria av nån kvinna från Nigeria eller Pakistan. Han var ganska dålig på att följa min shoppinglista :)
Likadant var det när han stod i kö på posten. Alla tycktes öppna upp till honom.


Svar: Åh vad fint berättat. Det är inte alla som tycker om stressade mammor med skrikande bebisar i matvaruaffärer. Minst jag ;) Din karl är en gul-peng alltså ;)
Yohanna i Las Palmas

2012-07-17 @ 22:37:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0