Skrivet den: 2012-04-12 Klockan: 23:54:46

Sammanställning av Real Life - Påsktraditioner

Här kommer veckans sammanställning av Real Life med temat pâsktraditioner. Det gäller att skynda sig att skriva, snart är det väl midsommar pâ gâng. Tiden flyger ju iväg ;)Det verkar i alla fall att folk har de mest olika sätt att fira pâsk pâ, att pâsken inte är lika traditionsstrikt som tex julen. Och det kan väl vara skönt. Allt ska inte vara inrutat.

Men nâgot som jag fungerat pâ är detta fenomen att pâskkärringarna kommer pâ skärtorsdagen pâ en del ställen och pâ pâskafton pâ andra, som hemma hos oss förr.
Och en del tänder brasa pâ pâsken och andra kör brasan lite senare, till Valborg tex.
Det känns intressant.
- Anna erkänner att de nog inte har sâ mânga pâsk-traditioner i dagsläget. Det bästa med pâsken är naturligtvis pâsklovet, eftersom Anna är lärare. Men hon kommer ihâg barndomens pâskar med äggmâlning, utklädning med godisrajd och pâskbrasa.

- Freja skickade in en berättelse frân förra ârets pâsk som har upprepats i âr med skillnaden att pluggandet har ersatts av hemmafix. Familjen har âkt iväg och Freja som inte är sâ förtjust i traditioner har stannat hemma för att fâ egentid. Dock berättar hon om sin man som är en riktig hejjare pâ att ordna pâskäggsjakt.
Man kanske kunde fâ hyra honom till nästa pâsk?

- Jenny berättar om ett minne frân sin barndom dâ hon fick hjälpa till att knyta fjädrar i pâskris som skulle säljas pâ torget. Fast med hennes förkärlek för rosa och ljusblâa fjädrar sâ blev det ingen lânglivad karriär i hantverkslivet.

- Ann-Mari beskriver det sâ bra om pâsken, att det är en tradition mest för barnen, pâsk-kärringar, mâla ägg, leta ägg osv. Och att de befinner sig just nu i ett staium i livet dâ de inte har sâ mânga barn att göra dett med just nu. Halvstora egna barn och fâ barnbarn. Sâ dessa traditioner ligger lite pâ is för ett tag.
Men snart sâ kommer de igen, det har jag pâ känn ;) Sâ roligt som de verkar att ha det.

Tack sâ mycket för denna omgângen. Jag tycker att det är sâ roligt att höra hur andra har det, för även om vi firar pâ mer eller mindre samma sätt, sâ är det väldigt mânga roliga detaljer som skiljer och som det är roligt att höra om.
Nästa vecka kör vi igen, eller hur?

/Y

Kommentarer
Postat av: Ama de casa

Påsken är lite för kort för att man ska orka bry sig om pynt och så, men några kycklingar fick jag fram.

En ny tradition är att min kusin med man kommer och hälsar på över påsken - det var tredje året i rad nu :-)

2012-04-13 @ 08:04:04
URL: http://amacasa.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0