Skrivet den: 2010-12-28 Klockan: 13:27:01

28 december 2010 Sista julpyntet framme...

....ja ni läste rätt! Igår satte jag fram det sista julpyntet. Nu finns det inget mer att ta fram.

Men vi drunknar i pynt. Det finns inga fler platser att ställa på. Tomtar trängs med julkrubba och varje år köper man mer...tokeri.
Men kul!Tomtesamlingen är äntligen på plats och trängs med julkrubban: Här firar vi både Tomten och De Tre Vise Männen.Nu måste jag nog förklara hur julen fungerar här nere så ni inte tror att jag är tokig, när man bara läser om att julen är över på alla andras bloggar.

Här i Spanien har man två jular, den "lilla" julaftonen som är vår traditionella julafton den 24e. Den firas på kvällen med ett paket och middag med familjen. Så kommer nyår och på trettondagen, den 6e januari är den stora högtiden, Reyes (kungarna). Då firar man att de tre vise männen (de magiska kungarna på spanska) kommer och lämnar sina gåvor till Jesusbarnen, barnen i hemmen.

Det börjar på kvällen den 5e. Kungarna kommer med båt till Las Palmas hamn. Så går de ett tåg genom staden där alla barnen får titta på den och lämna sina önskelistor. En del ger till och med sina nappar till dem. Allt för att blidka dem för att få presenter.

På kvällen, innan barnen går och lägger sig, ställer de sina skor ute i hallen, kakor och godis till kungarna och kanske en skål med vatten till kamelerna som de ska få när de kommer under natten för att hälsa på.

Om barnen har varit snälla då så lämnar kungarna presenter. Har man varit stygg får man kol i skon....

På morgonen så börjar sedan spektaklet. De flesta barn kan inte sova utan vaknar redan i gryningen och springer ut för att se vad kungarna lämnat. Papper slits upp och föräldrar väcks.
Och sedan fortsätter kaoset hela dagen lång. Kungarna lömnar nämligen lite paket här och var, precis som tomten. Det finns paket hos farmor & farfar, hos faster & gammelfarmor osv osv.

Vanligtvis brukar vi åka ut och äta lunch någonstans, tillsammans med alla andra kanarier som inte vill stå och laga mat. Det gäller att vara ute i god tid eller förbereda sig på att stå i kö för att få bord.

De flesta är lite bakis för den stora festarnatten är natten innan. Då de vuxna går ut och festar till på gatorna i Vegueta, som är gamla stan.
Jag hatar att vara bakis så sedan vi fick barn har jag inte varit ute. O var ute en sväng förra året men konstaterade att han var för gammal för att vara bakis på trettondagen. Då måste man vara pigg och alert för att orka med ungarnas race.

Därför är det ingen olycka att jag inte hann färdigt till julaftonen. Det behöver ni inte vara ledna för. Min julafton var kanske inte så lyckad men vi fortsätter att jula här ända tills trettondagen. Då laddar vi om för dop.

Hej hopp!
/Y

Kommentarer
Postat av: Marie-Louise

Låter lite som när vi ger gröt till tomten :) Tänk att traditioner kan vara så lika men ändå så olika :)Kram vännen

2012-01-08 @ 14:27:33
URL: http://madredetres.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0