Skrivet den: 2008-10-03 Klockan: 15:28:01

3 Oktober 2008 Utdrag från Travelstartbloggen

Jag satt här och skrev veckan inlägg på Travelstarts Sverigeblogg och tänkte att jag publicerar det här också så får ni nått nytt att läsa om.
Annars så har jag fått halsontsförkylning efter helvetesresan i tisdags. Antingen var det virus ombord på planet eller så tömdes mina reserver och jag dukade under för den förklylning som A och O haft de senaste veckorna. Vem vet?

***********************
Gran Canaria - Varför bor jag här?

Jag är tillbaka i Las Palmas efter en hel månads semester i Sverige. Det var underbart att komma hem och få se sommaren förvandlas till höst. Det är det som jag saknar mest efter att ha flyttat, årstidsväxlingarna. Vi hade tur med vädret och fick uppleva årstidsväxlingen i lagom långa doser. Från den första dagen med sommarsol då sambon ville gå ut i shorts (han blev dock avrådd från det då sol och blå himmel i höst-Sverige inte är lika med 25 grader värme) till den sista dagen då det var 2 grader ute på morgonen.

Denna gång så var det många som frågade mig vilket land jag tyckte bäst om och om jag skulle återvända till Sverige om jag kunde. Det fick mig att tänka till. Vad är egentligen bäst, vad är skillnaderna och vad tycker jag? Det finns ju en massa skillnader för Sverige och Gran Canaria är som natt och dag. Livet här och där, attityder och folk är helt olika. Men vad är det egentligen som är viktigt i livet och för mig?

Jag har kommit fram till (just nu för om ett tag så ändrar sig säkert livssituationen och kraven) att det sämsta med Spanien är att ingenting fungerar här. Du kan inte tro att du kan springa iväg på din lunch och fixa ett par ärenden för det går inte. Att lösa ett problem här tar flera gånger, massvis med kopior och underskrifter i oändlighet. Du måste komma tillbaka, leta efter rätt person, återvända med rätt kopior, få rätt formulär och leta efter rätt person som ska skriva under dessa.

Det är det bästa med Sverige, och nu skrattar säkert många hånfullt, att saker fungerar i Sverige. Systemet fungerar. Det är inte förens du bor utomland som du verkligen förstår hur bra vi har det i Sverige. Det fungerar, det är organiserat och folk vet vad de ska göra och gör det.
Att det finns cykelbanor att cykla på är en lyx.
Att det finns barnstolar på restauranger är en jättehjälp för föräldrar.
Och att när du går till en instans så finns det färdiga formulär att fylla i, ibland till och med på nätet att skriva ut i förväg och ta med sig. En gång inlämnad så finns informationen i datorn på olika ställen posten, polisen, skattemyndigheten, sjukhuset osv.

Först när jag kom hit så gick jag konstant omkring och var irriterad på detta men det måste man lägga av med för annars så blir man bitter som person.

Så varför flyttar jag inte tillbaka då?
Vädret, livsstilen och människorna. Här kan man gå ut i shorts nästan hela året om. Man kan ha finkjol och klackskor till jobbet precis som i Ally McBeal. Det kliar inte konstant av den torra kyliga luften, ploppar inte upp finnar, konstant fett hår. Nej här är det skönt, man får sig en nypa sol om dagen och när man vill kan man åka till stranden. Livsstilen är annorlunda. Här händer det alltid något. Familjen, kompisarna och bekanta. Alltid träffar man någon ute på stan för här går folk ut. Här sitter man inte hemma och myser eller kuckelurar. Och människorna är "lite" trevligare. Jag känner en massa fler folk här än jag gjorde i Sverige och där bodde jag ändå i en storstad.


Så jag bor kvar här ett litet tag till så får vi se vad livet har att erbjuda. När vi ska köpa hus kanske vi flyttar tillbaka för huspriserna här är tokiga och inte finns det trädgårdar heller...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0