Skrivet den: 2011-12-28 Klockan: 13:05:01

Yohannas jul-limpor

God Morgon Onsdag.

Älsklingen är hemma från jobbet även idag och nu när vi sitter här och väntar på att få komma iväg till doktorn och jag inte kan tänka på något annat och ännu mindre komma på något underhållande att skriva om, så bjuder jag på ett intruktionsinlägg för att göra Yohannas jul-limpor. Som egentligen heter Plommon- och Valnötsbröd.

Receptet finns på ica.se

Så här gör jag det.




Det viktigaste är ju att ha ALLA ingredienser hemma. ;)



Smula jästen i en bunke, så långt allt väl ;)

Sedan brukar jag göra så att jag värmer vattnet och så stoppar jag ner alla andra ingredienser däri så att de också blir varma. Annars så svalnar ju allt av så fort när man häller i det i den kalla jästbunken.
Alltså vatten, sirap, öl, nötter, katrinplommon och olja i kastrullen.
Värm till 37 som vanligt...
Alltså INTE mjölet i kastrullen också....men det fattade ni väl ;)

Jag brukar ta dubbel ranson av både plommon och nötter för att det är så gott. Jag brukar också bara dela plommonen i halvor och valnötterna i fyra delar. Jag tycker om när det är lite bitigt i limporna. Plommona har annars förmågan att smälta bort i brödet.

Något annat som jag också har justerat är saltet. Jag tar 3 tsk istället för 2 och enligt mig så kan det till och med tas mera för att bli riktigt smakrikt. Men det får man prova sig fram med. Och för guds skull anteckna i receptet vad man har gjort. För år från år så kommer, i alla fall inte jag, ihåg vad jag gjorde förra året och hur det blev.

Så har jag i 5 dl rågmjöl och resten vetemjöl. Då blir limporna ganska så mörka och grova. Jag gillar dem så. Men vill man ha lite ljusare bröd så kör man på originalreceptet. Man får prova sig fram.

Så i med mjöl tills degen släpper från kanterna. Här på Kanarieöarna så har jag märkt att det går åt mycket mer mjöl för att komma till den pukten och det beror säkert på mjölkvallisorten. Och så tar det mycket längre tid att jäsa här och det har säkert något att göra med lufttrycket och jordsrundning.
Det lät intelligent va? ;)

Täck bunken, ställ varmt och dragfritt och låt jäsa i 30-40 minuter.



Ta upp och börja knåda.

Dela i två delar och forma två limpor.

Lägg på plåt och låt jäsa igen på samma sätt i 20-30 minuter till. Nu brukar jag sätta på ugnen så att limporna får ha det riktigt varmt och mysigt när de står och jäser.

Skär skårorna och skjuss in i ugnen i 30-40 minuter.



Lycka till med baket och smaklig smörgås.

/Y

PS Det jag är så fruktansvärt orolig för, nu när vi ska gå till doktorn, är att hon ska fortsätta säja att det är en vanlig förkylning och att det är bara att vänta ut den. Och att nyår och trettondagsjulen ska gå i samma feberstil som julafton och juldagarna. Att dagarna ska gå utan att vi kommer orka göra något kul med ungarna eller njuta det minsta av varken mat eller umgänge.

Som tur är, är alla klappar klara till trettondagen. För det finns inte en chans i h-vetet att jag skulle orka mig ut för att knuffas och trängas med folk. Nej då får folk hellre vara utan klappar.
Men ungarna kommer ju att få bestående men för livet av denna dunder-trista-jul ;) DS

Kommentarer
Postat av: Fröken M

gott - dssutom älskar ju jag att baka. Problemet är bara att ingen äter det jag bakat så det känns lite lönlöst ibland... ;)

Kram

2011-12-28 @ 14:02:35
URL: http://frokenmela.se
Postat av: AnneliH

De där limporna måste jag prova! :)

Det viktigaste är ju att ni blir friska...ni kan ju inte trolla med knäna ?...Barnen förstår säkert och har nog glömt till nästa jul. Kram <3

2011-12-28 @ 14:06:39
URL: http://shaggkvist.se/wordpress/
Postat av: gunsan

Mmmmm det där brödet låter hur smaskens som helst;))



Älskar nötter o plommon i bröd, mmmmmmm;))



Lycka till nu hos doktorn, det vore väl bra konstigt om ni inte fick medicin nu!!!



kramizzzzz

2011-12-28 @ 15:17:21
URL: http://nybogunsan.blogspot.com
Postat av: carina

Jag gillar inte att baka, har bakat matbröd någongång med det var inte någon speciell åtgång på det!



Lycka till hos farbro doktorn :)

Kramen♥

2011-12-28 @ 15:30:14
URL: http://Izors-blogg.blogspot.com
Postat av: Millan

Svar: Ja när man får nya grejer är det ju desto roligare att leka runt också (:

Tack tack!

Jamen iväg med dig och prova ^^ Tog ganska många bilder innan det blev några bra haha.

2011-12-28 @ 16:18:15
URL: http://inspirationisthekey.blogg.se/
Postat av: Alfva - i preggoland!

Hoppas det gick bra hos doktorn nu, att de faktiskt hittade något fel. En liten halsfluss eller nåt.



Jag ska försöka knåpa ihop ett inlägg till Real Life, men jag får nog rannsaka mig rejält för jag vettetusan om jag åstadkommit något i år. Förutom att spendera pengar, men det är knappast något annat än en återkommande prestation.

2011-12-28 @ 21:44:26
URL: http://alfvan.wordpress.com
Postat av: Linda

Usch då att ni inte blir av med er sjuka. Hoppas ni får blir friska snart! Vad gott brödet ser ut! Mmmm.



Svar:

Jo, jag menar en sån där form som man bakar limpor i. Den är väl ca 10-12 cm x 20-25 cm kanske. Vitsen med att använda en sån form är att kolasmeten inte flyter ut så mycket, då blir ju kolan platt. I denna form blir kolan ganska hög och det räcker att dela en gång på längden och sedan i så breda bitar som man önskar. Hoppas du gillar kolan! Kram Linda

2011-12-28 @ 22:07:28
URL: http://alltochelleringet.blogspot.com
Postat av: Barnens Hjältar

Det verkar vara himla gott det där brödet. Hoppas det går/gick bra med läkaren!

2011-12-28 @ 22:08:23
URL: http://barnenshjaltar.blogg.se/
Postat av: Freja

Låter som en smaskig limpa, jag gillar oxå när det är bitigt! Hoppas ni fick en riktig utredning hos doktorn och att ni får nått som hjälper!

2011-12-28 @ 23:29:06
URL: http://blogg.amelia.se/reddevil/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0