Skrivet den: 2011-11-27 Klockan: 09:56:54

Fredagsvägning efter sjukvecka

Efter TVÅ veckors sjukdom och EN vecka med riktig klenhet, så där klen så att man inte gör ETT DUGG mer än nödvändigt. Bara det allra allra viktigaste och äter bara det allra allra godaste. Ja då var det ju inte speciellt spännande att kliva upp på vågen.

Det fattar ju till och med jag, att om man bara äter mandariner och dricker jos så får man inga speciellt stora kaloriintag. Ligger man sedan bara i soffan och tittar på TV så är det ju inte speciellt troligt heller att man underhåller sina surt förvärvade muskler.

Nej 0,8 kg minus.
Men detta är ingen bra minskning, inget alls som jag rekommenderar.
Dock blev det så denna veckan och det fanns inget jag kunde göra åt det.
Klart som korvspad är ju i alla fall att detta kommer jag ju att gå upp på en gång, och mer där till, när jag börjar att äta normalt igen men fortfarande inte kan motionera fullt ut för att jag kanske inte är riktigt tipp topp än.

Så fungerar det.
Så fungerar kroppen
Detta brukar alltid hända.

Först så svälter man sig och kroppen ställer in sig på svält och att suga åt sig allt som den kan för att överleva.
Sedan när man inte orkar mer och börjar äta normalt, ja då blir det som ett vattenfall som sköljer över kroppen och den suger åt sig minsta lilla kallori.
Även om den i normala fall skulle ha låtit den lilla kallorien varit. Kroppen vet ju inte om det kommer en ny svält period staxt igen. Den tycker att det är bäst att passa på när det finns överföd och samla på sig inför kommande vintrar.

Det är bara att köpa detta och försöka att äta så nyttigt som det bara går (läs: som jag har lust och ork med ;)  ) och så försöka att komma igång med motionen.
Men först måste jag se till att bli kry.
Ingen ljusning i sikte än.
I morgon ringer jag till vårdcentalen har jag bestämt. Det är väl inte meningen att en flunsa ska vara i två veckor?

Jag får frågor om vad jag äter för att gå ner i vikt och jag måste då ÄN en gång framhålla att det INTE bara är maten som gör detta. Det är en mix av daglig motion, smalare mat och INGET ;) småäteri i veckorna.
En livsstilsförändring helt enkelt.
Var och en måste titta på sitt liv och se vad det är för förändringar som måste göras.

Men lite har jag ju förändrat min kosthållning. För det första så prenumenerade min mor på MåBra-tidningen i flera år >>> och jag har samlat alla dessa recept i en pärm.
Jag tittar på ingredienserna på en vecka, gör en lista och så handlar jag efter den.
Sedan så lagas det mat efter den veckans meny.

Man kan gå in på deras sida på internet och ladda hem recepten alldeles gratis. Nya varje vecka. Jag skriver ut och stoppar in i min pärm.
Visst, många gånger så fungerar inte recepten av en eller två anledningar. För jag vet att det inte är gott, för jag vet att Irma inte kan äta det eller något annat.
Då gör jag inte det receptet. Då tar jag något annat eller hittar på något själv.

Men ett tips är att våga sig på att prova recepten. Jag har blivit förvånad många gånger, och Älsklinget också, över hur gott det har blivit. Och så får man ju sina favoriter som man gör om och om igen.

Annars, när jag hittar på själv så kan det bli nån typ av kött/fisk, en skiva.

Nån typ av kolhydrater, potatis, ris eller pasta. Typ en dl av detta.

Sedan någon form av grönsaker, ej sallad utan något som mättar. Det ska vara mycket grönsaker, halva tallriken.

Och så någon sås på detta.

Om jag kan så undviker jag att steka i fett eller att ha fett i såsen. Det finns så mycket annat att göra av. Ungarna får självklart en klick smör i sin mat ;)

Föra söndagens söndagsmiddag får bli ett typexempel på mat som vi äter. Inget avancerat alls: grillad kyckling, gömt potatismos, fast denna söndagen så blev det kokt ris som fått koka med rårivna morrötter, och till det en typ av vitlökssås.

Grillad kyckling
Ugn på 200 grader.
En kyckling i en ugnsfast form, inget annat.
Skjuss in i ugnen och vända på den var 30:e minut under ca 2-3 timmar.
Inget skinn till mamma ;) Men gärna ett ben.

Gömt potatismos
Koka potatis, morrötter och lite fryst broccoli. Släng i andra grönsaker om du vill typ palsternacka eller blomkål.
Kör med stavmixern och salta efter behov. Smörklick i till ungarna.

Vitlökkssås
Koka fryst broccoli
Mixa med stavmixern broccolin, en grön paprika, en vitlöksklyfta, en dl creme fraise, en dl kesella, färsk koriander och salt efter behag.

Färdigt!
Och inget svårt eller tidskrävande alls.

Nu kör vi igång med söndagen här.
Adventsljusstakar ska letas fram och kopplas ihopa.

/Y

Kommentarer
Postat av: Anonym

Glad första advent:)

2011-11-27 @ 11:51:43
URL: http://karinolofsson.se
Postat av: Vuxenmamman

Du är flitig. Ser gott ut. Den där såsen kan jag nog klara av.



KRAM

2011-11-27 @ 12:22:48
URL: http://vxenmamman.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0